Europa League: FC Utrecht naar Malta of San Marino

FC Utrecht neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen de winnaar van het duel tussen Valletta FC uit Malta en SS Folgore uit San Marino.

De ploeg van trainer Erik ten Hag speelt eerst een uitwedstrijd op 13 juli. Op 20 juli is de return in Waalwijk.

Nacer Barazite wordt bedankt door de fans van FC Utrecht ANP Pro Shots

Valletta FC, uit de hoofdstad La Valetta, is met 23 titels recordkampioen van Malta. Vorig seizoen eindigde de club teleurstellend als vierde. André Paus (2012/14) en Ton Caanen (2009/10) waren in een recent verleden hoofdtrainer bij de club, die Europees nooit verder kwam dan de tweede voorronde.

De thuisbasis van Folgore (letterlijk: bliksemschicht) is het dorpje Falciano, met 1.000 inwoners vermoedelijk een van de kleinste van alle clubs in de Europa League. De nummer drie van het Campionato Sammarinese mag voor de vierde keer meedoen aan de eerste voorronde. Dat was ook telkens het eindstation.

Geen Galgenwaard

De Utrechters verdienden hun startbewijs in de Europa League door AZ na strafschoppen te verslaan in de finale van de play-offs om Europees voetbal.

Omdat de eigen Galgenwaard niet beschikbaar is vanwege het EK voetbal voor vrouwen, speelt FC Utrecht het voorrondeduel in de Europa League in het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk.

PSV moet als nummer drie van de eredivisie in de derde voorronde aantreden. Bekerwinnaar Vitesse is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase.

FC Utrecht deed twee keer eerder mee aan de voorronden van de Europa League, met wisselend succes.

In het seizoen 2010/11 reikten de Utrechters tot de groepsfase, na onder meer het Schotse Celtic te hebben verslagen. In de groepsfase met grote namen Napoli, Liverpool en Steaua Boekarest verloor Utrecht alleen in Roemenië, maar werd toch uitgeschakeld.

Drie jaar later was het Luxemburgse Differdange in de tweede kwalificatieronde te sterk.

Cruijff naar Albanië

Maccabi Tel Aviv begint het Europese seizoen met een thuiswedstrijd in de eerste voorronde tegen KF Tirana uit Albanië. Dat wordt de eerste klus van Jordi Cruijff als hoofdtrainer van Maccabi.

Rangers FC viert de terugkeer in Europa, na een afwezigheid van zes jaar, met een trip naar Progrès Niederkorn uit Luxemburg.