Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland: hou je hoofd koel

Moslims tijdens het vrijdaggebied in de Marokkaanse moskee in Leiden ANP

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland roept moslims op het hoofd koel te houden na de aanslag met een bestelbus bij een moskee in Londen.

"We kunnen ons voorstellen dat deze actie bedoeld is om groepen tegen elkaar op te zetten", zegt woordvoerder Said Bouharrou. "Maar we vragen de moslimgemeenschap om het hoofd koel te houden en zich hierdoor niet te laten provoceren. Terroristen stoppen pas als de samenleving uit elkaar wordt gerukt. Dat laten wij niet gebeuren."

Wijkagent

Bouharrou noemt het verontrustend, erg en jammer dat een moskee wordt aangevallen. "We blijven er rustig onder, maar we zien wel dat het elke keer dichterbij komt. We hadden aanslagen op een moskee in Enschede, in Duitsland en nu in Londen. Het is een trend."

In februari stelden de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en moslimorganisaties de 'Handreiking Veilige Moskeeën' vast. Daarin staan tips en adviezen voor de veiligheid van moskeeën.

Ook nu is er contact tussen de organisaties. Bouharrou roept moskeeën op om de handreiking goed door te nemen en alert te zijn. Ook raadt hij moskeeën aan om contact met de wijkagent op te nemen.