Been in Champions League naar Luxemburg, pikant duel lonkt voor Celtic

Mario Been ANP

Amper twee weken nadat Real Madrid voor de twaalfde keer in de clubgeschiedenis de trofee van de Champions League omhoog stak, is in Nyon alweer de aftrap gegeven voor een nieuw seizoen in het miljoenenbal.

De eerste klus van trainer Mario Been bij het Cypriotische APOEL Nicosia is een thuiswedstrijd tegen de Luxemburgse kampioen F91 Dudelange in de tweede voorronde van de Champions League. Vorig jaar reikte de club van Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio tot de laatste zestien in de Europa League.

Virgil Misidjan en Jody Lukoki moeten het met Loedogorets Razgrad opnemen tegen de Litouwse kampioen Zalgiris Vilnius.

Om het hoofdtoernooi te halen, moeten de clubs na de tweede ronde ook nog een derde voorronde, waarin Ajax instroomt op 14 juli, en de play-offs doorkomen. Feyenoord is direct geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Beladen

Voor Celtic ligt mogelijk een beladen duel in het verschiet. De Schotse kampioen speelt in de tweede voorronde mogelijk tegen het Noord-Ierse Linfield FC. Die club moet dan nog wel zelf afrekenen met La Fiorita uit San Marino.

Linfield heeft van oudsher een grote aanhang onder de loyalistische, protestantse bevolking van Belfast. Celtic is juist geworteld in de Ierse, katholieke traditie van Glasgow.

Spelers van Linfield FC betreden het veld voor een oefenduel met Southampton op 26 juli 1980. Getty Images

Als Linfield zich weet te plaatsen, dan speelt de club eerst thuis in Belfast op 11 of 12 juli. Die laatste datum is zeer beladen in Noord-Ierland: 12 juli ('The Twelfth' of 'Orangemen's Day') vormt het hoogtepunt van de jaarlijkse oranjemarsen.

De protestantse manifestaties op 12 juni lopen regelmatig uit op geweld.

Kosovaarse debutant

Het Kosovaarse Trepça '89 uit Mitrovica mag bij zijn debuut in de Champions League-voorronden meteen flink op reis. In de eerste kwalificatieronde wacht de kampioen van Faeröer, Víkingur Gøta. De winnaar speelt daarna op IJsland tegen Hafnarfjördur.