Zuid-Sudanese vluchtelingen in een vluchtelingenkamp AFP

Opnieuw zijn er wereldwijd meer mensen op de vlucht voor vervolging, geweld of andere mensenrechtenschendingen dan het jaar ervoor. Dat meldt de UNHCR in zijn jaarlijks rapport. Eind 2016 waren er 65,6 miljoen mensen van huis en haard verdreven, 300.000 meer dan het jaar ervoor. Uit de cijfers blijkt ook dat 51 procent van de vluchtelingen kind is.

Elke 3 seconden wordt iemand ergens ter wereld gedwongen te vluchten. In 2016 zijn er ruim 10 miljoen vluchtelingen bijgekomen. Ongeveer evenveel vluchtelingen zijn naar hun stad of dorp teruggekeerd of hebben langdurig onderdak gekregen in een ander land.

Absolute aantallen

Syrië blijft koploper in absolute aantallen: 12 miljoen mensen, ofwel twee derde van de bevolking is op de vlucht. Colombia komt met 7,7 miljoen vluchtelingen op de tweede plaats. Daarna volgen Afghanistan (4,7 miljoen) en Irak (4,2 miljoen). Zuid-Sudan staat op de vijfde plek met 3,3 miljoen. Dat land heeft het snelst groeiende vluchtelingenaantal.

De Palestijnse vluchtelingenproblematiek heeft de UNHCR in deze opsomming niet meegenomen. De UNRWA, de VN-organisatie die zich alleen met Palestijnse vluchtelingen bezighoudt, schat dat er 5,3 miljoen Palestijnse vluchtelingen zijn.

STER reclame