De Britse premier May reageert op de aanslag bij de moskee

De Britse premier May heeft met afschuw gereageerd op de nieuwe aanslag die Londen vannacht heeft getroffen. "Dit soort haat en boosaardigheid zal nooit overwinnen", zei ze op een persconferentie.

May zei dat de aanval van vannacht net zo ziekmakend is als de aanslagen van de afgelopen tijd, maar dit keer gericht tegen Britse moslims. Ze benadrukte dat het er voorlopig op lijkt dat de dader alleen handelde.

Bewoners van Londen in gesprek met een agent op de plek van de aanslag AFP

De aanslag werd gepleegd rond 01.00 uur Nederlandse tijd, dicht bij een moskee in Noord-Londen. De autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag, al hebben ze zich nog niet uitgelaten over het motief en de achtergrond van de dader. Een man van 48 is aangehouden.

Een grote bestelbus reed in op voetgangers die de moskee net hadden verlaten na een ramadan-gebed. Eén moskeeganger kwam om het leven en tien mensen raakten gewond. Twee van hen zijn er slecht aan toe. Alle slachtoffers zijn moslims.

Overigens staat nog niet voor 100 procent vast waaraan het dodelijke slachtoffer is overleden. Op het moment dat de aanslag werd gepleegd, waren omstanders volgens de politie bij die persoon al eerste hulp aan het verlenen. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Politie: 'Alle slachtoffers aanslag Londen zijn moslims'

Na de aanslag overmeesterden omstanders de bestuurder en droegen hem over aan de politie. De man wordt verdacht van poging tot moord.

Een getuige heeft tegen de BBC gezegd dat de verdachte toen hij door omstanders in bedwang werd gehouden "ik wil alle moslims vermoorden" riep, maar de politie onderzoekt dat nog. De man is eerst naar een ziekenhuis gebracht; later zal hij worden verhoord.

Enige verdachte

De bus is grondig onderzocht. Agenten vonden niets wat tot risico's voor het publiek had kunnen leiden, zei de politiewoordvoerder op een persconferentie.

Het heeft er volgens hem alles van weg dat de nu opgepakte man de enige inzittende van de bestelbus was. De 48-jarige man is voorlopig dan ook de enige verdachte.

STER reclame