Studenten vrijuit door controlefout studiefinanciering

Een studentenhuis in Delft ANP

Zeker tweehonderd studenten hoeven te veel ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen. Volgens de Volkskrant komt dat doordat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onbevoegde controleurs had ingezet.

DUO controleert of studenten met een uitwonende beurs wel echt uitwonend zijn. Voor die controles werden regelmatig zzp'ers en payrollers gebruikt. Zij controleren of de student inderdaad woont op het opgegeven adres.

De rechter oordeelde het afgelopen jaar in zeker 88 rechtszaken dat zzp'ers en payrollers deze controles niet mochten uitvoeren. De minister van Onderwijs had gezegd dat "personen werkzaam bij" controlebedrijven mogen controleren. Volgens de rechter horen zzp'ers en payrollers daar niet bij. Het verzameld bewijs is daarom niet geldig.

Stagiair

De meeste zaken draaiden om de inzet van een zzp'er of een payroller. Eind maart won een student een rechtszaak omdat een van de twee controleurs een stagiair bleek te zijn.

DUO zegt in een reactie in de Volkskrant dat er sinds vorige zomer geen zzp'ers meer worden ingezet bij controles. Vorig jaar werden 2080 controles uitgevoerd en 688 boetes uitgedeeld.

Sinds september 2015 maakt het voor de studiefinanciering niet meer uit of studenten thuiswonen of op kamers zitten. Sinds dat moment is het nieuwe leenstelsel van kracht.

Studenten die voor die tijd zijn begonnen met studeren, hebben nog wel recht op studiefinanciering. Het gaat om minimaal 104 euro per maand voor wie thuis woont en minimaal 290 euro per maand voor wie uitwonend is.