Politie: lof voor omstanders die dader Londen in bedwang hielden

Hollandse Hoogte | REX

Er melden zich steeds meer getuigen van de aanslag op voetgangers in Londen. Om 1 uur vannacht reed een bestelbus nabij Finsbury Park in op moslims die een moskee verlieten na het ramadan-nachtgebed.

Op beelden van persbureau Reuters is te zien hoe een groep moslims bidt op straat. Een vrouw zegt: "Het is ramadan, we willen dit niet. Het zijn zusters en broeders van ons, ik weet het gewoon verder niet, sorry," snikt ze.

Meerdere ooggetuigen zeggen tegen Britse media dat een witte bestelbus van een verhuurmaatschappij met zo'n 80 kilometer per uur abrupt de stoep opschoot. Daarbij werd een groep mensen geraakt.

Ooggetuige aanslag Londen: 'Ik zag acht tot tien slachtoffers'

Een ooggetuige zegt tegen de BBC dat de bestelbus daarbij inreed op een groep mensen die zorgden voor een oudere man, die man was net daarvoor was gevallen op de stoep. Een andere ooggetuige zegt dat de aangereden groep mensen bestond uit tien tot vijftien personen.

Door de aanrijding overleed een persoon en bleven zeven of acht mensen zwaargewond liggen. "Iedereen lag op straat en schreeuwde, huilde, 'help me'," zegt een ooggetuige tegen The Guardian.

Reuters

De dader van de aanslag is door omstanders gepakt. Hij werd vastgehouden tot de politie kwam. Een ooggetuige zegt tegen een cameraploeg dat hij de dader hoorde zeggen: "Ik wil alle moslims doden." De Britse politie heeft nog niet bevestigd of de man iets geroepen heeft.

Skynews schrijft dat een imam de dader beschermde tegen boze omstanders totdat de politie arriveerde. De dader zei volgens de imam: "Ik heb mijn steentje bijgedragen".

De Britse politie zegt dat een 48-jarige man is gearresteerd op verdenking van moord. Er zijn op dit moment geen andere verdachten zijn van de aanslag. De politie bedankt de omstanders: "Lof voor de mensen die de man in bedwang hielden, ze moeten ongelooflijk geschrokken, bang en boos zijn geweest."

Locatie aanslag bij Finsbury Park

De Belgische student Thomas van Hulle woont bij Finsbury Park, tegenover de plek waar de aanslag bij de moskee in Londen gebeurde. Hij zette een foto van het incident op Twitter. Aan het NOS Radio 1 Journaal vertelt hij wat hij zag toen hij om 1 uur vannacht veel geschreeuw en gegil hoorde.

"Ik keek uit het raam en zag dat er mensen op de grond lagen. Een kleine vrachtwagen stond achteraan, ik legde niet meteen de link, want er staan wel vaker vrachtwagens in de straat geparkeerd."

Van Hulle zag een persoon op de grond liggen. "Hij werd geschopt. Dat bleek later de dader te zijn. Hij werd aangepakt door mensen die het hadden zien gebeuren. De persoon werd op de grond gehouden tot de politie erbij kwam."

Volgens van Hulle duurde het zo'n tien minuten voordat de politie arriveerde. "Toen ze er waren werd er iemand gereanimeerd, er kwamen ook ambulances aan. Er ontstond chaos, want heel veel mensen groepeerden samen op de plek. Later stuurde de politie iedereen weg die er niet moest zijn en ontstond er meer controle over de situatie. Mensen werden in ambulances weggevoerd."

"Het gebeurde op een moment dat de moskeegangers net naar buiten kwamen. Nadat het was gebeurd kwamen er zelfs mensen via het dak van de moskee naar beneden geklommen om de slachtoffers op straat te helpen."