São Paulo vol kleur tijdens grootste Gay Parade ter wereld

Hollandse Hoogte | AP

Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders kleuren de komende dagen de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo tijdens de 21ste Gay Pride. De parade in São Paulo is de grootste ter wereld.

De organisatie zegt tegen persbureau AP zo'n drie miljoen mensen te verwachten. Ter vergelijking: de Gay Pride in Amsterdam trok vorig jaar ruim een half miljoen bezoekers.

De komende maanden zijn er wereldtijd tientallen Gay Parades waarmee aandacht wordt gevraagd voor de positie van LHBT'ers. Afgelopen weekend waren er onder meer parades in Wenen en Kiev. In Amsterdam begint de Pride eind juli.

1/6 Reuters
2/6 Reuters
3/6 AFP
4/6 Hollandse Hoogte | AP
5/6 AFP
6/6 AFP

In sommige landen zijn gay parades niet zonder risico's. Zo eindigden in Oekraïne in het verleden meerdere optochten met geweld na gevechten met homofobe betogers.

Dit jaar hadden extreemrechtse en conservatieve groeperingen aangekondigd dat de parade in Kiev in "een bloedbad" zou eindigen. Daarom stonden 5000 agenten aan de kant om de boel in de gaten te houden. De parade verliep onrustig, maar liep niet uit de hand.

Ook in Brazilië voelen ze de spanning van homofobe ultranationalisten. "Onze ergste vijanden zijn vandaag de dag religieuze fundamentalisten", schrijft de organisatie op zijn Facebook-pagina. "Sommige groeperingen dringen aan op veroordeling en het terugdraaien van de rechten die we inmiddels hebben."