NOS NieuwsAangepast

Aanslag met bestelbus op moskeegangers in Londen; 1 dode en meerdere gewonden

Eerste beelden Finsbury Park Londen

In Londen is een bestelbus bij een moskee ingereden op voetgangers. Een man is omgekomen en elf mensen zijn gewond geraakt, van wie er negen naar een ziekenhuis zijn gebracht.

Burgemeester Khan spreekt van "een vreselijke terroristische aanslag, gericht op onschuldige mensen". De politie heeft een 48-jarige man opgepakt als verdachte. Over zijn achtergrond is niets bekendgemaakt.

Ramadan

De aanval was even na 01.00 uur Nederlandse tijd in Finsbury Park, een wijk in het noorden van de Britse hoofdstad. De moskee waar de slachtoffers waren geweest, is een van de grootste moskeeën van Groot-Brittannië. Ze werden aangereden toen ze het gebouw verlieten na het ramadan-nachtgebed. Dat zou zijn gebeurd met een grote, gehuurde bestelbus.

De bestuurder werd overmeesterd door omstanders en vervolgens meegenomen door de politie. Op beelden is te zien hoe agenten een blanke man te midden van roepende mensen in een arrestantenbusje zetten. De verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Daar wordt onder meer zijn mentale gesteldheid onderzocht.

Beelden arrestatie mogelijke dader aanslag Londen

"We weten nog niet alle details", schrijft burgemeester Khan op Facebook. "Maar dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren." De Muslim Council of Britain spreekt op Twitter van "een daad van islamofobie".

Eerdere berichten dat een man met een mes zou zijn uitgestapt en voorbijgangers zou hebben neergestoken, kloppen volgens de politie niet. Behalve de bestuurder zijn er geen andere verdachten in beeld, al benadrukt de politie dat het onderzoek nog loopt.

  • Hollandse Hoogte | AP
  • Hollandse Hoogte | REX
  • Reuters
  • Hollandse Hoogte | REX
  • Reuters

Premier May heeft haar medeleven uitgesproken met de slachtoffers. Ze heeft een spoedvergadering met haar kabinet belegd. Oppositieleider Jeremy Corbyn laat weten "totaal geschokt" te zijn door de aanslag.

Eerdere aanslagen

Het is de derde keer in korte tijd dat in Londen opzettelijk op groepen voetgangers wordt ingereden. In maart deed een terrorist dat op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het parlement, waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie radicale moslims met een busje op London Bridge, waar ze voorbijgangers aanvielen met messen, evenals in het nabijgelegen uitgaansgebied Borough Market.

Volgens burgemeester Khan is het verschil dat in dit geval "een bepaalde gemeenschap" het doelwit lijkt te zijn geweest. Maar hij wijst er ook op dat het in alle gevallen gaat om een aanval op "al onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect".

De Londense politie zet de komende tijd extra agenten in om bevolkingsgroepen gerust te stellen, zegt Khan. Vooral bij moskeeën gedurende de ramadan zal extra politie op de been zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl