Nederlander gevlucht voor de bosbrand: 'het lijkt een zwarte woestijn'

Reuters
Geschreven door
Jikke Westerink

Overal om hem heen was het zwart. De brandweer reed af en aan, en over hem heen vlogen helikopters met grote waterzakken.

Pieter van Nuenen was in zijn vakantiehuis in Portugal toen het dorp gisteren werd getroffen door de felle bosbrand die woedt op zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon. Een brand die tot nu toe 62 levens heeft geëist. "Het is hier totale chaos."

De rookpluimen waren opvallend dichtbij.

Pieter van Nuenen.

Pieter van Nuenen (46) en zijn vrouw wonen in Nederland, maar hebben sinds drie jaar ook een huis in Pedrógão Grande, in het midden van Portugal. "Je bent hier altijd wel alert op bosbranden. Met name als het heel heet wordt." De afgelopen dagen was het extreem warm, met temperaturen boven de 40 graden.

Gistermiddag ging hij samen met vrienden lunchen in een dorpje verderop. "Toen we terugreden naar ons huis zagen we in de verte rookpluimen. Die zien we bijna elke zomer wel, maar deze waren opvallend dichtbij."

Rond 16.00 uur werd het pikkedonker om hun huis. "Overal was rook, het regende as-deeltjes. Toen beseften we: dit is niet goed."

Van Nuenens huishoudster EPA

Met een rugzak met hun paspoorten, portemonnees, een laptop en telefoons reed het viertal de berg op. Daar aangekomen drong de ernst van de situatie langzaam door. "We zagen overal vuur."

Van Nuenen vertelt hoe zijn huishoudster terug het dal in reed. "Ze wilde ons huis redden." Later zag hij een foto van haar op internet voorbij komen. Ze zit uitgeput op de weg. "Ze is ternauwernood ontsnapt aan de vlammenzee."

We wilden zo graag weten hoe ons huis eraan toe was.

Pieter van Nuenen

Veel buurtbewoners verzamelden zich op de berg. "Het was een grote chaos. Je hebt geen internet, er is geen verlichting, dus je kunt niks volgen. We wilden zo graag weten hoe ons huis eraan toe was."

Vanuit het dal kwam op een gegeven moment een kleine jeep naar boven rijden. De twee jongens in de auto zeiden hem mee te komen, omdat zijn dak in brand stond.

Met een tuinslang hebben ze geprobeerd het dak van zijn huis te blussen. Het was inmiddels rond 21.00 uur. "Het werd zo donker, we konden helemaal niks meer zien. We dachten: we moeten hier wegwezen."

De stemming is onwerkelijk.

Pieter van Nuenen

Vanochtend is Van Nuenen, na een nacht in een hotel, teruggegaan om een kijkje te nemen. "Het is heel onwerkelijk. Tot een halve meter voor de poort is alles zwart en weg. Ons witte huis staat er nog, met alleen een gat in het dak."

Hij kon niet in zijn huis blijven. Nog steeds zijn er in het gebied verschillende brandhaarden. "Het lijkt hier wel een zwarte woestijn. Alles smeult, overal zijn rookpluimen."

Naar omstandigheden gaat het goed met Van Nuenen. "Met onze gezondheid gaat het goed, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De stemming is onwerkelijk."

'Ik begrijp niet hoe er zo veel mensen konden sterven'