Het vakantieoord ligt in Dougourakoro www.lecampement.com

Vier gewapende mannen hebben in Mali een hotelcomplex aangevallen ten oosten van de hoofdstad Bamako. Twee hotelgasten zijn omgekomen, heeft een Malinese minister gemeld. Veiligheidstroepen hebben twee aanslagplegers doodgeschoten.

Acht mensen zijn gewond geraakt bij de aanslag, onder wie zes leden van de anti-terreureenheid.

Militairen hebben 36 mensen gered uit het hotel, dat populair is bij toeristen. Onder hen bevinden zich ook Nederlanders, laat minister Koenders van Buitenlandse Zaken weten.

"Voor zover we nu weten waren er zes Nederlanders aanwezig op het moment van de aanval. Deze zes zijn veilig. Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako", zei Koenders in een reactie tegen de NOS.

Jihadisten

Het vakantieoord heet Le Campement en ligt in Dougourakoro. Er komen veel buitenlanders. Malinese soldaten en Franse speciale eenheden omsingelden het complex. De aanvallers zijn volgens de autoriteiten jihadisten.

Twee van hen zijn ontkomen. Ze lieten een machinegeweer en enkele flessen met een brandbare vloeistof achter.

Minusma

In Mali zijn ook Nederlandse militairen actief, die meedoen aan de VN-missie Minusma. De internationale troepenmacht moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen. De Nederlanders zitten in Gao, ver weg van de hoofdstad Bamako.

Mali heeft al jaren te kampen met geweld van moslimstrijders. In 2013 slaagden de Fransen erin de strijders uit belangrijke steden in het noorden van het land te verjagen.

Waarschuwing

Eind 2015 voerden terroristen ook een aanval uit op een hotel in Bamako waarbij zeker 27 doden vielen. De aanvallers hielden mensen in gijzeling. Die aanval werd toen opgeëist door al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Het Malinese leger beëindigde de gijzeling met de hulp van Amerikaanse en Franse militairen.

De Amerikaanse ambassade in Bamako waarschuwde vorige week al dat er aanslagen dreigden op plaatsen in en bij Bamako waar westerlingen komen. De VS had een negatief reisadvies uitgegeven voor Mali.

STER reclame