'Herboren' Van Gelder ziet NK-goud als 'start van de toekomst'

NK turnen zonder Sanne Wevers, maar met Yuri van Gelder

Yuri van Gelder heeft bij zijn eerste wedstrijd na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de Nederlandse titel op het onderdeel ringen gegrepen. De 34-jarige turner was in de finale in Ahoy goed voor 14,300 punten.

De toestelfinale op de Olympische Spelen ging vanwege zijn veelbesproken stapavond in Rio aan hem voorbij en de EK turnen eerder dit jaar besloot Van Gelder over te slaan. Met zijn nieuwe trainer Hassan Zaazouz turnde Van Gelder bij de NK weer zijn eerste wedstrijd.

'Belangrijk titel terug te hebben'

"Ik ben soort van herboren", aldus Van Gelder, die zijn eerste Nederlandse titel sinds 2008 pakte. "Voor mij is het belangrijk om na negen jaar mijn titel terug te hebben en ook heel belangrijk dat ik weer lekker heb kunnen turnen."

Van Gelder: soort van herboren

Reactie Yuri van Gelder na het behalen van de titel bij de NK, zijn eerste toernooi na zijn verbanning van de Olympische Spelen.

Van Gelder terug met goud op NK

In juni 2009 werd Yuri van Gelder bij de NK turnen betrapt op het gebruik van cocaïne. Het begin van zijn val. "Het is op dit toernooi ooit gestopt en nu begint het op dit toernooi weer. Ik zie dit als start voor de toekomst."

Anthony van Assche (14,150) eindigde op de tweede plaats en Rick Jacobs werd met 13,300 punten derde. Casimir Schmidt pakte met een score van 14,600 het goud op vloer en Boudewijn de Vries won met 13,300 op het onderdeel voltige.

Casimir Schmidt Nederlands kampioen op vloer