Veertien jaar later voetbalt Kameroen weer voor Foé

Getty

Zondagavond om 20.00 uur staat Kameroen voor de derde keer aan de aftrap van de Confederations Cup. Bij de laatste deelname haalde de kampioen van Afrika verrassend de finale,

Een finale vol tranen, die misschien wel nooit gespeeld had moeten worden.

26 juni 2003, 19.22 uur

Er ligt een man op het veld. Roerloos ligt hij op zijn buik ligt hij in de middencirkel, de rechterarm rust op zijn linker. Alsof hij een middagdutje doet.

Het is 26 juni 2003, even voor half acht in Stade Gerland in Lyon. Kameroen leidt met 1-0 tegen Colombia in de halve finales van de Confederations Cup. En dat zonder sterspeler Samuel Eto'o, die twee dagen later de finale van de Copa del Rey moet spelen. Met Eto'o is de Afrikaanse ploeg nog sterker. Volhouden nu, niet te veel risico nemen.

Juist nu kun je bouwen op Marc-Vivien Foé. De 28-jarige middenvelder wordt wel vergeleken met Patrick Vieira. Een rots in de branding op het middenveld. Een beresterke balafpakker die nooit een duel uit de weg gaat.

Als de nood hoog is, heb je een speler als Foé nodig. Onverwoestbaar. En dan zakt Foé opeens in elkaar.

26 juni 2003: Marc-Vivien Foe ligt op het veld Getty

Tien jaar eerder speelt hij als 17-jarige ook al tegen Colombia op het WK onder 20 in Australië. Hij maakt zelfs een doelpunt in de wedstrijd die met 3-2 verloren gaat.

Een jaar later speelt hij met grote Kameroen op het WK in de Verenigde Staten en is vanaf dat moment een vaste waarde bij de ontembare leeuwen. Dat is hij ook bij Canon Yanoundé, RC Lens, West Ham United, Olympique Lyonnais en Manchester City.

De halve finale van de Confederations Cup is zijn 62ste officiële interland. En zijn laatste.

Marc-Vivien Foé in actie namens zijn laatste club Manchester City. Getty Images

De Colombiaan Jairo Patino is als eerste bij de middenvelder van Manchester City. Hij schrikt en begint wild te zwaaien naar de kant. Ook scheidsrechter Markus Merk komt poolshoogte nemen. Een dokter, nu!

Foé is buiten bewustzijn, zijn ademhaling is zwakjes. Op het veld wordt hij beademd en vervolgens met een brancard van het veld gedragen.

Terwijl Foé in de catacomben van het stadion wordt gereanimeerd, sleept Kameroen de finaleplaats binnen. In de slotseconden kopt de Colombiaanse verdediger Mario Yepes nog tot twee keer toe op de paal, maar de bal gaat er niet in.

Markus blaast voor het laatst op zijn fluit en aanvoerder Rigobert Song schreeuwt het uit van geluk. Finale!

Confederations Cup 2003: 'het spel' gaat door ondanks overlijden Foé

Song en zijn medespelers weten dan nog niet hoe hun teamgenoot in hetzelfde stadion vecht voor zijn leven. Terwijl het publiek het stadion verlaat, blijven de spelers van beide ploegen op het veld. Durven ze niet naar binnen? Mogen ze niet?

Dan komt het bericht: Marc-Vivien Foé is overleden.

26 juni 2003, 21.55 uur

Vierhonderd kilometer verderop staat een man naast het veld. In tranen. Het is Jacques Santini, bondscoach van de Fransen. Hij heeft zich zojuist met zijn ploeg geplaatst voor de finale van de Confederations Cup, maar dat is bijzaak geworden.

Vlak voor hun eigen halve finale tegen Turkije horen de Fransen dat Foé is overleden. Doelman Gregory Coupet, die met Foé samenspeelde bij Olympique Lyon, is ontroostbaar. Bij William Gallas lopen de tranen over de wangen.

Ook Thierry Henry houdt het niet droog. Maar het spel moet doorgaan, zoals de grote baas Blatter heeft bevolen. En dus scoort Henry na elf minuten de openingstreffer. Hij wijst naar de hemel.

Santini breekt als hij na het duel zijn verhaal doet. "We denken natuurlijk vooral aan Marc. Het valt ons heel zwaar."

Sepp Blatter bij de begrafenisceremonie van Marc-Vivien Foé in Yaoundé op 6 juli 2003. AFP

26 juni 2003, 22.15 uur

Er staat een man voor de camera. Zijn dunne haar is strak achterovergekamd, zijn gezicht staat ernstig.

Jaren later zal hij ongeschoren en met een pleister op zijn wang zijn eigen ondergang aankondigen, maar nu is Sepp Blatter nog de trotse opperbaas van het internationale voetbal.

"Het spel moet doorgaan", zegt Blatter in een verklaring die herinneringen oproept aan IOC-voorzitter Avery Brundage bij de Olympische Spelen in München.

"Ik zeg niet 'de show', maar het spel. Ik heb nog niet met de spelers gesproken, want die waren nog te zeer geschokt. Maar de ploeg van Kameroen zal hier zondag zeker aantreden. Het voetbal moet sterker zijn dan dit."

Zondag 29 juni, 23.00 uur

Er staat een foto op het veld. De levensgrote afbeelding van Marc-Vivien Foé steunt tegen de borst van aanvoerder Rigobert Song en sterspeler Samuel Eto'o. Om de foto is een medaille gedrapeerd. Een ideetje van Blatter zelf.

Kameroen heeft de finale in het Stade de France verloren. In de verlenging velt opnieuw Henry het vonnis. Het kan niemand wat schelen.

De Franse aanvoerder Marcel Desailly en Song steken gezamenlijk de trofee in de lucht. De Franse spelers en die van Kameroen lopen gezamenlijk een ereronde.

Het spel is doorgegaan. Maar dat had voor niemand gehoeven.

Zondag 18 juni 2017

Voor het eerst sinds 2003 is Kameroen als kampioen van Afrika weer aanwezig bij het toernooi om de Confederations Cup. Een toernooi dat onherroepelijk in het teken zal staan van Marc-Vivien Foé.

Het duel tussen Kameroen en Chili bij de Confederations Cup is vanaf 20.00 uur te zien op NPO 2 en via de livestream op NOS.nl.