De politie heeft in Enschede tien mensen opgepakt voor het overtreden van de noodverordening. Ze zijn vanavond allemaal weer vrijgelaten. Tachtig andere demonstranten werden vanmiddag door agenten weggestuurd.

De gemeente verbood donderdag een betoging van de anti-islamitische beweging Pegida Nederland en een tegendemonstratie van de extreemlinkse Anti-Fascistische Actie Nederland. Toch kwamen er vandaag mensen naar Enschede om actie te voeren.

Een van de arrestanten was Pegida-leider Edwin Wagensveld. Volgens de gemeente was het hem verboden om naar Enschede te komen, maar liet hij zich toch zien.

Wapenbezit

Ook werden mensen aangehouden voor wapenbezit, discriminatie en belediging. De politie liet aan RTV Oost weten dat onder de arrestanten aanhangers zijn van Pegida Nederland en van extreem-links.

In Enschede was vrijwel de hele dag een grote hoeveelheid agenten op de been om de orde te bewaken. In de stad werden mensen op hun identiteit gecontroleerd en op verschillende plaatsen stonden ME-busjes, maar die hoefden vooralsnog niet in actie te komen.

Hengelo, Borne

De noodverordening loopt tot morgenochtend. Volgens de gemeente blijven agenten tot die tijd in Enschede aanwezig, maar niet meer zo zichtbaar.

Een groep van zo'n vijftien Pegida-aanhangers verplaatste zich vanmiddag van Enschede naar Hengelo om te demonstreren bij het station. Daarna gingen deze demonstranten naar het arrestantencomplex in Borne waar ze vrijlating van Pegida-leider Wagensveld eisten.

STER reclame