ANP
NOS SportAangepast

Wessels had grasschoenen in 2007 nét op tijd binnen voor succestoernooi

Op de finaledag van het grastoernooi van Rosmalen ontbreekt het al sinds 2009 aan Nederlandse inbreng in het enkelspel. Vaandeldragers Robin Haase en Kiki Bertens, van wie toch wel het nodige werd verwacht, gingen al in de eerste ronde onderuit.

Acht jaar geleden haalde Raemon Sluiter als laatste Nederlander de eindstrijd en een decennium geleden was Peter Wessels - die tot een dag voor het toernooi nog niet eens schoeisel voor grasbanen in zijn bezit had - één zege verwijderd van de titel.

Aan de vooravond van de editie van 2007 van het ATP-toernooi van Rosmalen had Wessels echter helemaal geen behoefte aan grastennis: zijn carrière zat in het slop en hij was als nummer 488 van de wereld veroordeeld tot de kwalificaties.

2007 finale Rosmalen Peter Wessels

Agenda

"Rosmalen stond niet op mijn agenda voor dat jaar, vooral omdat ik pas een dag voor de kwalificaties klaar zou zijn met de eredivisie op gravel. Mijn teamgenoten en coaches raadden me aan om gewoon in te schrijven en zeiden dat ik sowieso weinig ritme nodig zou hebben op gras. Dat het vooral zou aankomen op goed serveren en de punten kort houden", zegt de 39-jarige Wessels.

"Maar ik had mijn sponsor, Asics, geïnformeerd dat ik niet op gras zou spelen dat jaar dus vanzelfsprekend stuurden ze geen grasschoenen op. Toen ik pas een dag voor de kwalificaties toch besloot te gaan spelen, heb ik Asics gebeld en mijn grasschoenen de volgende dag opgehaald."

"Volgens mij ben ik op de weg naar Rosmalen nog gauw langs Hoofddorp gereden, waar het hoofdkantoor van Asics zat. Ik trainde 45 minuten op gras en begon diezelfde dag aan de kwalificaties. Maar die schoenen waren niet echt ingelopen..."

ANP
De grasschoenen met nopjes

Gloednieuwe schoenen

Met zijn gloednieuwe schoenen sloeg Wessels zich door de voorrondes en in het hoofdtoernooi stond hij tot de finale geen set af. "Een finale had ik nooit verwacht maar toen ik eenmaal in het hoofdtoernooi stond, zag ik dat ik de eerste twee rondes een goede loting had tegen gravelspelers", aldus Wessels, die in de finale met 7-6 (5), 4-6, 7-6 (4) verloor van de Kroaat Ivan Ljubicic.

"Ik speelde erg goed op dat moment en wist dat ik een kans maakte om die rondes door te komen, ook al stonden die spelers veel hoger op de ranking dan ik. In de kwartfinales speelde ik tegen Tommy Robredo, die eerste geplaatst was. Ik was allang blij met mijn kwartfinale en speelde heel ontspannen een van de beste partijen uit mijn carrière."

ANP
Peter Wessels

Newport

Wessels stond te boek als een zogenaamde grasspecialist; hij kon buigen over een goede service, had uitstekende volleys en zocht graag het net op. Ter illustratie: hij veroverde één ATP-titel en dat was op de grasbanen in het Amerikaanse Newport.

"Ik vond gras heerlijk zacht lopen en hield van de korte punten. Ik heb na mijn carrière niet meer op gras gespeeld en ben nooit teruggewenst naar Rosmalen. Ik heb nog wel overwogen om twee tot drie jaar na de finale een wildcard aan te vragen voor de kwalificaties, maar heb daar toch van afgezien vanwege mijn werk in het buitenland, waar het seizoen pas eind juni eindigt."

Forty Love
Peter Wessels en Roger Federer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl