Boven de binnenstad van Mosul hangen dikke rookwolken
NOS NieuwsAangepast

Iraakse leger valt binnenstad Mosul binnen

Het Iraakse leger is de oude binnenstad van Mosul binnengevallen, waar strijders van terreurgroep IS zich verschanst hebben. Dat meldt een Iraakse commandant. Andere delen van de stad werden de afgelopen maanden al heroverd.

In de binnenstad zitten 100.000 tot 150.000 mensen vast. Zij worden door IS als menselijk schild gebruikt, zei VN-functionaris Lise Grande afgelopen vrijdag. Zij coördineert de humanitaire hulp ter plaatse. Ze noemde de omstandigheden in Mosul "hopeloos": er is nauwelijks voedsel en geen schoon water.

Mosul, de tweede stad van Irak, werd in 2014 ingenomen door IS. Het was de grootste stad in het door IS uitgeroepen kalifaat, groter dan de 'hoofdstad' Raqqa in Syrië.

Tegenoffensief

In oktober 2016 begonnen Iraakse troepen, met steun van de Verenigde Staten, met de aanval op Mosul. Al snel werden verschillende buitenwijken ingenomen. De herovering van de binnenstad liet lang op zich wachten, onder meer omdat de IS-strijders zich schuilhouden tussen de bevolking. Een aanval zou tot veel burgerdoden kunnen leiden.

Vandaag is de operatie alsnog begonnen, zegt de Iraakse legercommandant. De militairen moeten voorzichtig te werk gaan, want de oude gebouwen in de smalle straatjes van de dichtbevolkte binnenstad kunnen bij een aanval makkelijk instorten, ook als ze geen direct doelwit zijn. Het leger gebruikt daarom niet de zwaarste wapens.

Boven de oude binnenstad hangt dikke rookwolken. Ook is er geweervuur te horen. De bevolking is in pamfletten oproepen om de binnenstad te ontvluchten. Dat kon volgens de Iraakse staatsmedia via vijf veilige corridors.

Grensovergang

In zowel Syrië als Irak moet IS al maanden terrein prijsgeven. Gisteren heroverde het Iraakse leger ook al een grensovergang op IS. Ook Raqqa ligt zwaar onder vuur.

Deze Iraakse jongen is erin geslaagd de strijd in Mosul te ontvluchten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl