Amerikaans drietal vast voor avocadoroof van 268.000 euro

AFP

Drie mannen in de VS zitten vast op verdenking van een opvallende diefstal. Volgens de politie hebben de mannen ongeveer 6000 dozen avocado's gestolen met een waarde van omgerekend ruim 268.000 euro.

De verdachten zijn medewerkers van het getroffen bedrijf, Mission Produce, dat ook een vestiging heeft in Breda. De vruchten zijn gestolen uit een zogenoemde rijpingsfaciliteit in de stad Oxnard, Californië.

Grand theft avocado

De lokale politie noemt de zaak grand theft avocado (grote diefstal van avocado's). Het drietal werd afgelopen week gearresteerd, zo werd vandaag bekend. Hun borgtocht staat op ruim 220.000 euro. Volgens Amerikaanse media zijn de mannen 38, 28 en 30 jaar oud.

De verdachten werkten al jaren bij het bedrijf. Klanten kwamen daar in het verleden hun waar altijd afhalen, maar die werkwijze werd veranderd. Klanten kregen de pallets met avocado's voortaan bezorgd.

Niet elke afnemer was op de hoogte van de nieuwe werkwijze. Klanten kwamen nog steeds langs om de vruchten te kopen en daar zouden de drie gretig gebruik van hebben gemaakt. Volgens Amerikaanse media verkochten ze pallets vol avocado's aan de achterdeur. De opbrengst staken ze in eigen zak.

Populaire vrucht

Na de VS is Nederland de grootste importeur van de groene vruchten. Het overgrote deel daarvan is bestemd voor andere Europese landen, maar ook in Nederland groeit de populariteit van avocado's. Het aantal kilo's bestemd voor de binnenlandse markt is bijna verviervoudigd ten opzichte van tien jaar geleden.

Grootschalige diefstal van avocado's is niet uniek. Vorig jaar gebeurde het bijvoorbeeld tientallen keren in Nieuw-Zeeland. Vanwege de tegenvallende oogsten was er forse schaarste; de prijzen waren verdubbeld.