Auto met migrant in dashboard ramt Spaanse grenspost

Aangepast
Twee migranten onder een dubbele bodem en een op de plek van het dashboardkastje AFP / Guardia Civil

Een auto, met daarin vijf migranten verstopt, is door een grenspost bij de Spaanse enclave Melilla in Marokko geramd. Het is de tweede dag op rij dat vluchtelingen op deze manier Europa proberen te bereiken.

De bestuurder stond aanvankelijk normaal in de rij de voor de grensovergang, meldt persbureau AFP. Eenmaal in de buurt van het controlepunt gaf de automobilist plankgas. Hij reed door de overgang heen en agenten waren gedwongen hun post te verlaten om niet te worden overreden, zegt een woordvoerder van de Spaanse overheid.

Eenmaal binnen de enclave verliet de Marokkaanse bestuurder zijn auto. Hij werd opgepakt en agenten vonden in de auto vijf migranten. Een zat verscholen in het dashboard, twee anderen in een compartiment onder de achterbank en de laatste twee in de achterbak.

Het duo in de kofferbak AFP / Guardia Civil

Ook vrijdag dwong een auto de Spaanse grenspolitie opzij bij Melilla. In het voertuig zaten negen vluchtelingen. Ook zij werden gearresteerd. Twee agenten raakten lichtgewond bij het incident.

De 'ramtactiek' was volgens AFP hiervoor al jaren niet meer gebruikt, met uitzondering van maart dit jaar en nu dus twee dagen op rij.

De Spaanse enclaves liggen hemelsbreed zo'n 200 kilometer uit elkaar Local Focus

Melilla heeft samen met de Spaanse enclave Ceuta de enige landgrens tussen Afrika en Europa. Afrikaanse migranten, voornamelijk uit landen ten zuiden van de Sahara, proberen via deze route een nieuw bestaan op te bouwen in de EU. Eenmaal op Spaans grondgebied vragen ze asiel aan.

Het metershoge hek en prikkeldraadversperring op de grens houdt de vluchtelingen niet allemaal tegen. In februari wisten bijna 1000 migranten Ceuta te bereiken nadat ze het hek hadden bestormd. Ook in Melilla is dat al vaker gebeurd.

STER Reclame