AFP

De politie in Londen gaat ervan uit dat zeker 58 mensen zijn omgekomen bij de brand in de Grenfell Tower van afgelopen week. Het aantal van dertig doden dat de politie eerder bekendmaakte, is bij dat cijfer inbegrepen.

De autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental nog oploopt. Volgens een woordvoerder kan het nog weken duren voordat alle lichamen zijn gevonden en geïdentificeerd.

Er liggen nog 24 mensen in het ziekenhuis, van wie er twaalf slecht aan toe zijn.

Downing Street

Premier Theresa May heeft vanavond in een verklaring toegegeven dat de hulp aan de overlevenden "niet goed genoeg" is geweest. Volgens haar zullen telefonische hulplijnen beter worden bemand en zullen meer hulpverleners in het getroffen gebied worden gestationeerd.

May gaf haar verklaring nadat ze in haar ambtswoning in Downing Street had gesproken met een groep slachtoffers die hun huis en hun bezittingen zijn kwijtgeraakt.

Er was de afgelopen dagen veel kritiek op May, die gisteren voor het eerst sprak met slachtoffers van de brand van dinsdagnacht. Volgens demonstranten was dat veel te laat.

Een van de protestborden tijdens de demonstratie in Londen vandaag AFP

May zegt dat binnen enkele dagen bekend wordt welke rechter het onderzoek naar de ramp gaat leiden. Ook heeft ze gemeenten opgedragen om met spoed veiligheidsinpecties uit te voeren bij vergelijkbare flats.

Vermoedelijk niet aangestoken

Gisteren vond de Londense politie de plek in de flat waar de brand vermoedelijk is ontstaan. Volgens een politiecommissaris wijst niets erop dat het vuur is aangestoken.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is in volle gang. De politie krijgt daarbij ondersteuning van de brandweer, die ook helpt met het bergen van de stoffelijke resten.

Protesten

Gisteravond braken protesten uit in Londen. De honderden demonstranten vonden dat de autoriteiten te weinig hulp bieden aan bewoners die door de brand geen huis meer hebben.

In de deelgemeente Kensington and Chelsea werd het gemeentehuis bestormd. De betogers wilden verhaal halen bij bestuurders, maar de politie hield de mensen tegen.

STER reclame