Poels lost vroeg in Route du Sud, Rolland wint

Aangepast
Wout Poels NOS

Pierre Rolland heeft de koninginnenrit van de Route du Sud gewonnen. De Fransman van Cannondale klom in de zware Pyreneneeënrit over 167 kilometer van Saint-Gaudens en Gavarnie-Gèdre solo naar de zege.

Wout Poels, die in deze etappe zijn vorm testte met het oog op de Tour de France, kon niet mee met de besten. Hij finishte als 43ste op 18 minuten en dertig seconden van Rolland.

Pierre Rolland ANP

De renners kregen in de derde etappe drie zware cols voor de kiezen. Op de Tourmalet sprong Rolland weg uit een kopgroep van elf renners en kreeg gezelschap van Gianni Moscon (Team Sky).

Vlak voor de slotklim sloot Silvan Dillier (BMC) bij het tweetal aan, maar vier kilometer onder de top moest de Zwitser toch een gaatje laten.

Rolland ging er in de slotfase alleen vandoor. Moscon kon hem niet meer achterhalen, waardoor de 30-jarige Fransman zijn tweede zege van 2017 - de eerste was in de Giro - mocht bijschrijven.

Dillier nieuwe leider

Achter Rolland vochten de Ecuadoraan Richard Carapaz (Movistar) en Dillier om de leiderstrui. Carapaz passeerde de Zwitser op de slotklim, maar pakte niet genoeg voorsprong om de leiderstrui over te nemen.

Omdat Dillier onderweg nog zes bonificatieseconden pakte, hield hij een seconde over op Carapaz. Zondag eindigt de Route du Sud met een etappe naar het racecircuit Paul Armagnac.

Wout Poels NOS

Zorgen voor Poels

Wout Poels kreeg niet de bevestiging waar hij op hoopte. De Limburger, die maandenlang langs de kant stond met een slepende knieblessure, zoekt in de Route du Sud naar de vorm die nodig is om Chris Froome in de Tour de France te kunnen bijstaan.

Poels moest echter vroeg lossen uit het peloton. Vier Sky-renners, onder wie klimmers Kenny Elissonde, Sergio Henao en Geraint Thomas, bleven hem ruimschoots voor.

Uitslag derde etappe en klassementen

STER Reclame