Ronald de Boer: iedereen bij Ajax is enthousiast over Keizer

Pro Shots

Ajax heeft in Marcel Keizer zijn nieuwe hoofdcoach gevonden. Het blijft opmerkelijk: een jaar geleden nog trainer van SC Cambuur en na één seizoen Jong Ajax al aan het roer van het eerste. Toch was er binnen de club geen enkele twijfel, weet Ronald de Boer.

"Als je er vertrouwen in hebt, waarom niet?", meent de oud-Ajacied en analyticus. "Het is mooi dat je een trainer aanstelt die iedereen intern al kent. Hij kent de spelers en de speelwijze goed en hij heeft aangetoond dat hij zijn ploeg aantrekkelijk kan laten spelen."

Ronald de Boer: iedereen bij Ajax is enthousiast over Keizer

Iedereen bij Ajax is volgens De Boer enthousiast over Keizer. "Ook Peter Bosz. Die wilde hem eigenlijk naar het eerste elftal halen voor komend seizoen."

Keizer leidde Jong Ajax afgelopen seizoen naar de tweede plek in de Jupiler League, waarbij zijn team liefst 93 keer scoorde. "Ik heb afgelopen seizoen erg genoten van het tweede elftal. Bal in de voet, geen peren naar voren, durven in te spelen. Het is een van de moeilijkste elftallen om te coachen."

Goede persoonlijkheid

De Boer speelde lang geleden nog samen met Keizer, kent Ajax heel goed en heeft een goede indruk van de nieuwe trainer. "Het is een goede persoonlijkheid, een man van normen en waarden. Hij is rustig en kalm. Misschien als de stress wat groter wordt, dat hij nog wel gaat schreeuwen langs de lijn."

De Ajax-selectie in 1988, met op de achtste rij Ronald de Boer (eerste van links) en Marcel Keizer (tweede van rechts) ANP

Maar is het niet allemaal een beetje snel gegaan met Keizer? De Boer ziet dat niet als een probleem. "Wat ik heb gehoord over zijn kwaliteiten, van John Heitinga, Richard Witschge en mijn broer, dat liegt er niet om."

Onervaren

Er zijn volgens De Boer ook genoeg andere voorbeelden van onervaren trainers die het ver schopten. Zoals Pep Guardiola en Zinedine Zidane bij FC Barcelona en Real Madrid. En bij Ajax kwamen Frank de Boer en Louis van Gaal ook vanuit de luwte van de club.

"Mijn broer was weliswaar een grote naam, maar nog minder ervaren dan Keizer toen hij trainer werd bij Ajax. En Louis van Gaal was ook geen naam. Die kenden we alleen van Sparta en FC Antwerp. Dat pakte bij beiden toch ook heel goed uit."

De loopbaan van Marcel Keizer

De Boer gunt Keizer wel een vliegende start bij Ajax, want dat heeft hij als relatief onbekende coach wel nodig. En Amsterdam wacht ondertussen ook alweer drie jaar op een schaal. "Het is een mooi moment om in te stappen en kampioen te worden. Laten we het hopen voor hem", aldus De Boer.