In Berlijn lopen ongeveer zo'n 650 mensen mee met een demonstratie van de Identitaire Beweging EPA

In Berlijn lopen ongeveer 650 mensen mee met een demonstratie van de Identitaire Beweging. Er zijn zo'n 1500 linkse tegendemonstranten op de been. De Identitairen worden ook wel nazi-hipsters of nazi's 2.0 genoemd.

Dat komt vooral omdat ze er heel anders uitzien dan ouderwetse neo-nazi's. Geen kale koppen of kisten, maar baarden, skinny jeans en sneakers. Ze voeren vooral actie tegen vluchtelingen.

Vorig jaar beklommen ze onder meer de Brandenburger Tor om een anti-immigratiespandoek op te hangen en verstoorden ze een toneelstuk over vluchtelingen. Beelden van deze acties verspreiden de Identitairen dan in gelikt gemonteerde filmpjes op internet.

In Duitsland wordt het aantal leden geschat op honderden. In Oostenrijk en Frankrijk loopt het aantal aanhangers op tot in de duizenden. Niet heel veel, maar toch potentieel gevaarlijk, vinden de Duitse inlichtingendiensten. Die houden de beweging sinds een jaar in de gaten.

"Ze hangen een theorie aan die onderscheid maakt op basis van afkomst, het ethnopluralisme. Op basis daarvan maken ze op extreme wijze stemming tegen vluchtelingen, vooral tegen moslims. Dat zou een gevaar kunnen zijn voor onze democratische samenleving", vertelt een woordvoerder van federale dienst. Het gevaar zit hem volgens de inlichtingendienst ook in de invloed op social media.

Ze weten hoe ze jongeren aan moeten spreken en dat is gevaarlijk.

Woordvoerder federale dienst

"Ze zoeken jongeren op daar waar ze zitten. En spreken hun taal. De juiste muziek, propaganda met een emotionele boodschap. Ze weten hoe ze jongeren aan moeten spreken en dat is gevaarlijk."

Dat de acties op sociale media succesvol zijn, bleek onlangs toen de nazi-hipsters meer dan 60.000 euro ophaalden voor een actie op de Middellandse Zee. Ze willen daar met een boot de reddingsacties van NGO's en Frontex gaan blokkeren.

AfD

Banden met politieke partijen hebben de Identitairen officieel niet. De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland wil niks met ze te maken hebben, verklaarde de partijtop eerder. Toch flirt de jongerenafdeling van AfD openlijk met de prominente figuren van de beweging.

Volgens de inlichtingendienst zijn deze connecties op dit moment niet serieus genoeg om te onderzoeken. De dienst kijkt wel naar banden tussen de Identitaire beweging en 'bekende rechts-extremisten'.

STER reclame