'Confederations Cup is een mini-WK voor voetballiefhebbers'

EPA

Met de wedstrijd tussen Rusland en Nieuw-Zeeland begint zaterdagmiddag de Confederations Cup, het voetbaltoernooi dat iedere vier jaar plaatsvindt in het land waar een jaar later het WK voetbal wordt gehouden.

Rusland mag zich met beide toernooien ruim een jaar het epicentrum van het mondiale voetbal noemen.

Naast gastland Rusland zijn wereldkampioen Duitsland en de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden (Australië, Nieuw-Zeeland, Kameroen, Portugal, Mexico en Chili) van de partij bij de Confederations Cup.

De NOS zendt alle wedstrijden van de Confederations Cup rechtstreeks uit op televisie en internet. Maar wat is dit nu eigenlijk voor toernooi? En waarom zouden we moeten kijken?

Vijf vragen aan voetbalcommentatoren Jeroen Grueter en Jeroen Elshoff, die samen met Frank Snoeks de komende twee weken het commentaar verzorgen vanuit Rusland.

Hoe belangrijk is de Confederations Cup nu eigenlijk?

Grueter: "Het hobbelt er altijd een beetje achteraan, want dit toernooi heeft nu eenmaal niet dezelfde status als een WK of EK. Je moet het eigenlijk zien als een oefen-WK, maar de Confederations Cup heeft wel altijd mooie wedstrijden en winnaars opgeleverd."

Elshoff: "Je moet het zien als een soort generale repetitie voor het WK. Een belangrijk toernooi en een kans om tegen de beste landen van de wereld te voetballen. Het is een soort mini-WK. Een toernooi voor de echte voetballiefhebbers."

Wat is de Confederations Cup?

Grueter: "Het mooie aan de Confederations Cup: het gaat minder om het resultaat zoals dat bij een EK of WK wel het geval is. Het is gewoon lekker voetballen voor die teams, dingen uitproberen, de concurrentie bekijken. Als er iets mislukt, is het geen ramp."

Vier jaar geleden was het voetbalgekke Brazilië de gastheer, nu Rusland. Wat verwacht je daarvan?

Elshoff: "De Russen zijn ook wel gek op voetbal, maar na de prestaties van de laatste jaren zijn ze toch wat minder trots op hun nationale team dan bijvoorbeeld de Brazilianen dat zijn. De Russen lopen niet weg met hun voetbalteam."

Het Russische team traint onder leiding van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov (m) AFP

Grueter: "Rusland is een echt voetballand, maar we zien niet zoveel van die Russische competitie, dus het is altijd moeilijk in te schatten wat daar allemaal rondloopt qua talent en spelers. Maar Rusland zal erop gebrand zijn om niet af te gaan in eigen land."

En de andere landen?

Grueter: "Duitsland komt met een B-elftal, maar dan hebben ze alsnog zoveel kwaliteit dat het altijd tot de favorieten behoort. Voor deze spelers is dit ook de uitgelezen kans om zich te bewijzen. Er zijn dan altijd wel drie of vier spelers die opstaan."

Het Duitse elftal traint in aanloop naar de Confederations Cup AFP

Elshoff: "Voor Duitsland is het een soort toekomsttoernooi. Ik ben vooral benieuwd naar Mexico. Die fans en vooral de passie die zij hebben, dat is geweldig. Mexico heeft nu bovendien een gouden generatie en komt met het sterkste elftal naar dit toernooi."

Grueter: "Dat klopt en ook Chili is natuurlijk hartstikke goed. Portugal, met Cristiano Ronaldo, moeten we ook niet onderschatten. Eigenlijk zitten alle landen dicht bij elkaar qua niveau en dat betekent voor ons leuke wedstrijden."

Op welke spelers moeten we extra letten?

Grueter: "Mexico komt met alle sterren, ze hebben veel talenten en dat geldt ook voor Chili. Met Alexis Sánchez en Arturo Vidal hebben de Chilenen twee sterspelers in huis. Maar goed, Portugal heeft natuurlijk Cristiano Ronaldo."

Cristiano Ronaldo, de sterspeler van Portugal AFP

Elshoff: "Ik kijk uit naar het grote Mexicaanse talent Hirving Lozano, die in de belangstelling staat van PSV. Uiteraard is PSV'er Andrés Guardado ook altijd fijn om te zien spelen. Bovendien heeft Mexico met Javier 'Chicharito' Hernández een geweldige spits."

Grueter: "Inderdaad, mijn persoonlijke favoriet: Javier Hernández. Het zijn trouwens allemaal spelers van topniveau."

Elshoff: "Het leuke aan de Confederations Cup is ook dat je spelers gaat zien die je nog niet kent. Die niet in Europa spelen, maar wel hartstikke talentvol zijn."

Chili en Mexico dus. Wie wint uiteindelijk het toernooi?

Grueter en Elshoff: "Chili."

Vanaf zaterdag: Confederations Cup bij de NOS

Alle wedstrijden van de Confederations Cup zijn live te volgen bij de NOS op radio, televisie en internet. Het programma van het eerste weekend: Rusland-Nieuw-Zeeland (zaterdag 16.45 uur, NPO 2), Portugal-Mexico (zondag 16.45 uur, NPO 2) en Chili-Kameroen (zondag 19.45 uur, NPO 3).