Kinderen op school bij het AZC in Leersum ANP

Het gaat steeds beter met de kinderrechten in Nederland. Dat concluderen Unicef en Defence for Children in hun Jaarbericht Kinderrechten. De organisaties zijn blij met de komst van de Kinderombudsman en dat in de wet is vastgelegd dat kinderen niet geslagen mogen worden.

Ook in het jeugdstrafrecht zijn stappen gemaakt. Verdachte jongeren krijgen meer begeleiding en de jeugdcriminaliteit daalde flink.

ANP

De Nederlandse economie groeit sterk. Voor dit jaar verwacht het CPB een groei van 2,4 procent en voor 2018 van 2 procent. Tot nu toe ging het CPB uit van een groei van 2,1 en 1,8 procent. De groeiramingen zijn dus verhoogd.

De consumptie groeit doordat meer mensen een baan hebben en daardoor stijgt het gemiddelde inkomen weer. Ook de werkgelegenheid groeit sterk. Er zijn meer vacatures waardoor zowel werklozen als nieuwkomers op de arbeidsmarkt werk krijgen. Volgend jaar daalt de werkloosheid naar 4,7 procent.

Werkloosheid (per maand)

Meer goed economisch nieuws: het aantal jongeren onder de 25 zonder werk is afgelopen maand verder gedaald. Volgens het CBS is nu nog 9 procent van deze groep Nederlanders werkloos. De laatste keer dat dit zo laag was, was in het voorjaar van 2009.

Ook het aantal mensen met een uitkering nam afgelopen maand opnieuw af, onder jongeren zelfs met ruim 10 procent.

Jan van den Boogaart en collega Oliver Hayden wonnen de European Inventor Award Siemens Healthineers

De Nederlandse hematoloog en uitvinder Jan van den Boogaart heeft de European Inventor Award gewonnen. Hij ontving de toonaangevende Europese wetenschapsprijs voor een test die sneller en goedkoper malaria opspoort.

"Ik had de nominatie al niet zien aankomen, maar had al helemaal niet verwacht te winnen", zei Van den Boogaart. Met de nieuwe methode kunnen ongeveer 120 bloedmonsters per uur getest worden. Dat is veel meer dan met bestaande testen.

Bewoners van 140 huizen zitten nog zonder gas ANP

Loeiende computerservers kunnen je geld gaan opleveren. De warmte die servers creëren, kan worden gebruikt voor een warme douche, meldt NOS op 3. Zo gaat je energierekening omlaag. Vanaf augustus komt in enkele tientallen huizen een serverkast naast de cv-ketel te hangen. Met de hitte wordt het water in een boiler verwarmd.

Om gebruik te maken van server-verwarming, koop je een cloudbox. Dat is een kast waarin vier servers van een bedrijf staan. "De elektriciteit die de servers verbruiken betalen wij, want wij verdienen aan het verhuren van de rekenkracht", zegt Florian Schneider van Nerdalize, het bedrijf achter het initiatief.

Hoeveel je op je energierekening bespaart is nog niet te zeggen. "Dat zijn we aan het testen. Waarschijnlijk is het maximaal 300 euro per jaar."

Historisch besluit

En een historisch besluit bij de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt: de kerkgemeenschap heeft ingestemd met een voorstel om vrouwen dominee te laten worden. Het wordt in de kerk gezien als een belangrijk moment.

Eerder deze week werd al besloten dat vrouwen in de toekomst diaken en ouderling kunnen worden. Afgelopen dag stemde de synode ook in met vrouwelijke dominees: er waren 21 stemmen voor, 10 tegen en 1 onthouding.

De nieuwe Servische premier Ana Brnabic Reuters

Een opsteker voor de LHBT-gemeenschap in Servië, een van de minst homovriendelijke landen in Europa: de lesbische Ana Brnabic is de nieuwe premier.

En een paar grappige dingen...

Je kon er de afgelopen twee weken niet omheen: de nieuwe populaire challenge The Floor is Lava. Als iemand 'The Floor is Lava' roept moet je zo snel mogelijk (binnen 5 seconden) met je voeten van de grond gaan om niet in de denkbeeldige lava terecht te komen. Je kan springen op een stoel, muurtje, tafel: zolang je voeten maar niet meer de grond raken.

Het is een enorm populair tafereel op social media, en zorgt voor grappige filmpjes.

En een groot succes in Singapore: daar kunnen mensen in een bouwwerk van 15 verdiepingen en 46 meter hoog een keuze maken uit 60 auto's. Wie interesse in een van de auto's heeft, maakt zijn keus op een display en de juiste auto komt naar beneden. De verkopen zijn in een half jaar met 30 procent gestegen.

Auto-automaat in Singapore

STER reclame