Avildsen (l) met Stallone Hollandse Hoogte

De Amerikaanse regisseur John Avildsen is op 81-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Vaak speelden underdogs de hoofdrol in zijn werken: de bekendste voorbeelden daarvan zijn Rocky en The Karate Kid.

Rocky vertelt het verhaal van een bokser (Sylvester Stallone) die er alles aan doet om zich door de sport op te werken. Avildsen kreeg een Oscar voor zijn regie, het drama won er nog een voor Beste Film.

Avildsen had weinig op met boksen, dus had hij de film bijna niet geregisseerd. "Ik vond boksen maar dom", zei hij eens in een interview. "Maar ik vond het script charmant. Het was een prachtige karakterstudie."

Toch koos hij ervoor niet aan het tweede deel van de filmreeks te werken, een besluit dat hij zichzelf altijd kwalijk nam. In 1990 keerde hij terug voor Rocky V.

In 1982 later werd Avildsen opnieuw genomineerd voor een Oscar, dit keer voor de korte documentaire Traveling Hopefully.

Mr. Miyagi traint zijn leerling Hollandse Hoogte

Avildsen had ook succes met de populaire Karate Kid-films, waarvan hij er drie voor zijn rekening nam. In de films onderwijst de Japanse karate-expert Mr. Miyagi de vechtsport aan een gepeste jongen, gespeeld door Ralph Macchio.

In het begin van zijn carrière was Avildsen cameraman, maar al snel maakte hij de overstap naar regie. Hij werkte samen met onder anderen Marlon Brando, George C. Scott en Jack Lemmon, die een Oscar won dankzij Avildsens Save the Tiger.

STER reclame