De Amerikaanse Michelle Carter, die haar vriend Roy via sms'jes opriep om zelfmoord te plegen, is schuldig bevonden aan doodslag. Een Amerikaanse rechtbank vindt dat ze door de berichten verantwoordelijk is voor de dood van haar vriend. Welke straf ze krijgt is nog niet duidelijk, maar er hangt haar twintig jaar boven het hoofd. Ze hoorde de veroordeling huilend aan.

De vriend van Carter pleegde in juli 2014 in zijn vrachtwagen zelfmoord. Hij was toen 18, Carter was 17. Naast het voertuig werd een pomp gevonden, die koolstofmonoxide in de vrachtwagen pompte. Ze stuurde de jongen in de dagen voor de actie tientallen sms'jes, waarin ze benadrukte dat hij zelfmoord moest plegen. "Je moet het gewoon doen."

Waarom de vrouw haar vriend aanzette tot zelfmoord is niet helemaal duidelijk. Een psychiater, die haar tijdens de rechtszaak bijstond, zegt dat ze in 2014 herstelde van een zware depressie en antidepressiva slikte. Hij zegt dat Carter de illusie had dat alleen zij haar vriend naar de hemel kon brengen.

"Ga terug"

Volgens de rechtbank had Carter hulp moeten inschakelen, toen ze wist dat haar vriend bezig was met een zelfmoordactie. Maar ze deed dat niet. "Ze zei zelfs niet tegen haar vriend dat hij uit de vrachtwagen moest", zei de rechter. Toen de jongen in de vrachtwagen zat stuurde hij: "ik ben bang" en stapte hij uit.

"Ga terug", sms'te zijn vriendin volgens een getuige. Haar advocaten vinden dat de berichten onder de vrijheid van meningsuiting vallen, maar de rechter ging daar niet in mee. In augustus hoort ze welke straf ze krijgt.

STER reclame