Facebook pride Facebook screenshot
NOS Nieuws Tech Aangepast

Waarom (en hoe) krijg je de 'regenboog-Like' op Facebook?

Naast gewoon liken (het duimpje) kon je op Facebook al 'geweldig', 'grappig', 'verbluft', 'verdrietig' en 'boos' reageren op een bericht. En liefde geven, natuurlijk. Nu is daar ook de optie 'pride' aan toegevoegd, een regenboogvlaggetje. In Nederland is de functie niet automatisch ingevoerd en dat zorgde bij sommige gebruikers even voor verwarring: 'Waarom hebben andere mensen wel de vlag-optie en ik niet?'

LHBT

Het antwoord is simpel: in andere landen, zoals de Verenigde Staten, krijgen gebruikers de optie automatisch voorgeschoteld omdat het daar Pride Month is. In deze maand is er extra aandacht voor de positie van de LHBT-gemeenschap (in Amerika LGBTQ: lesbian, gay, bisexual, transgender en questioning) en Facebook wil dit steunen. Wanneer je de regenboog-Like gebruikt, spreek je zogezegd je 'trots' uit.

In Nederland is de Gay-Pride pas in augustus. Toch is de regenboog-reactie bij ons ook al een hit op Facebook, want je kunt de functie wel zelf toevoegen. Je moet alleen weten hoe.

Hoe krijg je de regenboog-reactie?

Door de officiële Facebookpagina ''LGTBQ@Facebook'' te liken, kun je de regenboog-reactie gebruiken zonder dat je in Amerika woont. De functie wordt dan automatisch toegevoegd aan je eigen account en vanaf dan kun je op Facebook reageren met 'pride'.

Facebook

En, als je je nog afvroeg waarom Snapchat en Instagram ineens regenboog-functies hebben: dat is natuurlijk ook vanwege de Pride Month. De functies op deze sociale media zijn wel automatisch in Nederland beschikbaar.

STER reclame