Demissionair premier Rutte in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte praat met boze Groningers over schade door gaswinning

Op bezoek in de provincie Groningen is demissionair premier Rutte door boze inwoners aan de tand gevoeld over de trage afwikkeling van de schade aan hun huizen, veroorzaakt door de jarenlange gaswinning in de provincie. Rutte kwam naar Appingedam en Loppersum om te luisteren en stelde zich deemoedig op. Maar hij kwam niet met concrete toezeggingen, bijvoorbeeld over het verder dichtdraaien van de gaskraan.

Mensen verweten Rutte dat hij vijf jaar te laat is met zijn gang naar Groningen. Daarop zei de premier dat hij wel degelijk eerder in de provincie met getroffen inwoners heeft gesproken, maar dat dat niet voor iedereen zichtbaar was.

Rutte ontmoet boze Groningers

Veel van de problemen van de Groningers heeft te maken met de ingewikkelde en tijdrovende afwikkeling van de schadeclaims. Zo is er het grote aantal deskundigen dat zich met de zaken bemoeit.

Doorn in het oog is verder dat het gaswinningsbedrijf NAM, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de bevingen, nauw betrokken is bij het beoordelen en afhandelen van de schade.

Rutte herhaalde in Groningen dat de "bestuurlijke spaghetti" die is ontstaan uit elkaar gehaald moet worden en dat daar nu hard aangewerkt wordt. Verder wordt de NAM op afstand geplaatst.

Hij hamerde er verder op dat de juiste maatregelen zijn genomen om het proces verder goed af te wikkelen, en dat het nu een kwestie is van het snel uitvoeren van die maatregelen.

Rutte kreeg de petitie Laat Groningen niet zakken aangeboden met daarop 200.000 handtekeningen.

Etentje

Tot besluit van zijn bezoek schuift Rutte in de stad Groningen aan bij een diner met de betrokken partijen. De leden van de actiegroep de Groninger Bodembeweging staan ambivalent tegenover het etentje met de premier.

Ze hebben twee uitnodigingen gekregen, maar eentje blijft ongebruikt. Die staat symbool voor de helft van de Groningers die hebben aangegeven dat ze er geen vertrouwen in hebben dat Mark Rutte hun problemen oplost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl