'Schorsing Jurrjens is in principe alleen voor Amerika'

Aangepast
Jair Jurrjens Getty Images

In de Amerikaanse honkbalwereld zijn schorsingen voor tientallen wedstrijden niet ongebruikelijk. Major League Baseball hanteert nu eenmaal eigen regels voor dopingzondaars.

De organisatie heeft zich niet aangesloten bij de code van het wereldantidopingbureau WADA. Hoe groot is dan het effect van de schorsing voor Jair Jurrjens van tachtig duels door de MLB wegens overtreding van de dopingregels?

Schorsing alleen in Amerika

"In principe geldt die schorsing alleen voor Amerika", zegt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit over de straf voor de werper, die in maart nog Oranje-international was bij de World Baseball Classic.

Ondanks de straf - opgelegd omdat in de test niet lichaamseigen testosteron is gevonden - zou Jurrjens gewoon in Nederland voor een club en ook voor het Koninkrijksteam kunnen spelen. "Alleen als de internationale honkbalbond IBAF de straf van de MLB overneemt, heeft de straf ook voor andere competities gevolgen", zegt Ram.

Honkballer Jair Jurrjens in actie bij de wedstrijd Nederland - Japan in december vorig jaar AFP

Technisch directeur Gij Selderijk van de Nederlandse honkbalbond KNBSB is pas kort op de hoogte van de zaak. "Via een whatsapp. We gaan contact opnemen met de MLB om te horen wat er precies speelt", zegt hij over de zaak.

Geen gevolgen voor Oranje

Voor het Nederlands team zijn er geen gevolgen op korte termijn. Begin juli is in Rotterdam het World Port Tournament Baseball.

"Jurrjens zou daar sowieso niet spelen", aldus Selderijk. "We hebben niet de beschikking over de spelers van de MLB, maar in Rotterdam spelen we alleen met spelers met een A-status en talenten uit de Nederlandse competitie. Jair heeft geen A-status. En we spelen pas in 2019 weer een officieel titeltoernooi."

STER Reclame