Traditionele eredivisie-uittocht komt vroeg op gang

ANP

Met de transfer van Davy Klaassen verdwijnt opnieuw een blikvanger van de Nederlandse velden. En dat terwijl de meteorologische zomer nog niet eens is begonnen. Moet de eredivisie zich opmaken voor een leegloop?

Naast Klaassen zoeken ook Héctor Moreno (van PSV naar AS Roma), Eljero Elia (Feyenoord-Basaksehir), Sébastien Haller (FC Utrecht-Eintracht Frankfurt) en Ricky van Wolfswinkel (Vitesse-FC Basel) komend seizoen hun heil in het buitenland.

Een voetballer heeft een goed seizoen en wordt daarna weggekocht door een club uit een buitenlandse competitie. Het is het lot van een bescheiden competitie zoals de eredivisie.

'Het gaat snel'

Toch is het opvallend dat vijf prominente spelers nu alweer naar het buitenland zijn vertrokken. "Het gaat wel heel snel op deze manier", aldus NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen.

"Maar we weten al jarenlang dat dit de situatie is waarin Nederland verkeert. Het is voor de clubs, en ook voor het publiek, te hopen dat het de komende zomer verder binnen de perken blijft."

Ajax ligt momenteel goed in de markt en van PSV wisten we wel dat een flink aantal spelers rijp zijn voor een transfer.

Arno Vermeulen

Het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld ook Feyenoorder Rick Karsdorp, Ajacieden Kenny Tete, Joël Veltman en PSV'ers Andrés Guardado, Jetro Willems, Jeroen Zoet en Santiago Arias deze zomer vertrekken bij hun club.

"Ajax ligt momenteel goed in de markt door de finale van de Europa League en van PSV wisten we wel dat een flink aantal spelers rijp zijn voor een transfer", zegt Vermeulen.

"Bij Feyenoord lijken ze de boel wel bij elkaar te kunnen houden. Alleen Dirk Kuijt en Eljero Elia zijn weggevallen en ze hopen in Rotterdam dat Steven Berghuis behouden kan worden. En misschien dat Feyenoord nog moet anticiperen op een vertrek van Nicolai Jørgensen."

Vorig seizoen

Afgelopen seizoen bleef het aantal vertrokken 'prominente' eredivisiespelers in de zomertransferperiode binnen de perken.

De meest in het oog springende transfers kwamen toen van Vincent Janssen (AZ-Tottenham Hotspur), Arek Milik (Ajax-Napoli), Jasper Cillessen (Ajax-FC Barcelona), Jeffrey Bruma (PSV-VfL Wolfsburg), Viktor Fischer (Ajax-Middlesbrough) en Timo Letschert (FC Utrecht-Sassuolo).