Amazon-ceo Jeff Bezos AFP

Amazon wil voor 13,7 miljard dollar de biologische supermarktketen Whole Foods overnemen. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt.

Het is de grootste overname uit de geschiedenis van Amazon. Onverwacht is het niet, de webwinkelgigant is al langer bezig met een eigen supermarktconcept.

De aangekondigde overname leidt ertoe dat de aandelen van concurrerende supermarkten op Wall Street in de min staan. En in Amsterdam kelderde Ahold/Delhaize met 9 procent.

"Het wordt nog meer dringen voor de supermarkten in de Verenigde Staten", zegt beursanalist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Volgens hem blijkt uit de miljardenovername dat Amazon de verkoop van food nu ook serieus neemt en dat de supermarkten er een machtige concurrent bij krijgen.

De kennis die Amazon heeft op het gebied van online winkelen is een belangrijk wapen. De verwachting is dat mensen in de toekomst nog meer voedingsmiddelen online gaan kopen.

460 filialen

Whole Foods heeft 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en in het Verenigd Koninkrijk. Er werken 87.000 mensen. De omzet kwam vorig jaar uit op 16 miljard dollar. De keten is in Nederland het beste te vergelijken met Marqt. De supermarkt blijft als zelfstandig bedrijf opereren. Ook de huidige topman blijft aan.

Opvallend

Het is een opvallende stap voor een bedrijf dat ooit begon als webwinkel. Inmiddels doet Amazon veel meer. Zo experimenteert het bedrijf met eigen supermarkten waar geen personeel meer in staat, Amazon Go.

STER reclame