Postzegelvel met streeklekkernijen PostNL

Pech voor de provincie Utrecht, pech voor Flevoland. Blijkbaar hebben zij geen eigen streeksnack die het vermelden waard is. De andere tien provincies prijken vanaf maandag allemaal met hun eigen regionale lekkernij op een postzegelvel van PostNL.

Groninger eierbal

De Grunneger aaierbaal is een snack uit het uitgaansleven: een hardgekookt ei in ragout gedoopt, gepaneerd en gefrituurd. Het eierbalgenootschap heeft ervoor gezorgd dat dit 'dna van Groningen' op de lijst van cultureel erfgoed staat.

Fries suikerbrood

In Fryske sûkerbôle wordt 40 procent suiker meegebakken. Vervolgens wordt er kaneel aan toegevoegd.

Drents kniepertje

Het kniepertie is een dunne, zoete harde wafel (al dan niet opgerold) die wordt gegeten tijdens de jaarwisseling. Het koekje wordt gebakken in een wafel-knijpijzer.

Zwolse balletjes

De balletjes hebben een doorsnee van 2 centimeter en zijn er in diverse kleuren. Ze worden al sinds 1845 gemaakt door het Zwolse Balletjeshuis, een tijdje geleden werd actie gevoerd voor het behoud ervan.

Tielse kermiskoek

Dit cultureel erfgoed lijkt op ontbijtkoek en wordt gemaakt met de nieuwe oogst Betuwehoning, roggebloem en kandijsuiker. De ingrediënten moeten rijpen; het duurt daarom even voor de koek verkocht kan worden.

Amsterdamse ui

Dit is een ui die na pelling in zuur wordt gelegd. De gele kleur komt van saffraan of curcumine (ook wel: geelwortel).

Goudse stroopwafels

In 2014 kwam een Goudse bakker in het Guinness Book of Records met een wafel die 800 keer zo groot was als de standaard, met een diameter van 247 centimeter en een gewicht van 50 kilo.

Zeeuwse bolus

Dit plakkerige zoete koffiebroodje is opgerold in spiraalvorm. Een geadopteerde Zuid-Koreaan, inmiddels 40, exporteert de bolussen naar zijn geboorteland.

Bossche bol

De sjekladebol is een gebak van soezenbeslag gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Recent zijn vijf nieuwe smaken gelanceerd, waaronder karamel/zeezout en limoen.

Limburgse vlaai

Krosjelevlaai mit sjoem (kruisbessenvlaai) is een de vele varianten van dit gebak. Volgens BL'ers (bekende Limburgers) moet een afbeelding van vlaai terugkomen in het nieuwe logo van de provincie, samen met bier en muziek.

STER reclame