Alexander 53 - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

NS-personeel voert maandagochtend actie. Op Den Haag Centraal en Zwolle leggen NS-medewerkers het werk neer, heeft FNV Spoor bekendgemaakt. Daardoor rijden vanaf die stations in de ochtendspits geen of minder treinen.

NS weet nog niet hoe groot de gevolgen van de acties van maandagochtend zullen zijn. De spoorwegen weten bijvoorbeeld niet hoeveel machinisten en conducteurs gehoor geven aan de oproep om het werk neer te leggen.

Ook buiten Den Haag en Zwolle kan het treinverkeer ontregeld raken, doordat veel doorgaande treinen langs die stations rijden. De actie duurt tot 9.00 uur, maar ook daarna verwacht de NS nog problemen op het spoor.

Afbraak

FNV Spoor voert actie uit onvrede over de gesprekken met de spoorwegen. De bond eist dat er een einde komt aan "het afbreken van de NS". "Al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens", zegt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor.

De vakbond wil onder meer dat de NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen en stopt met het weghalen van werkgelegenheid uit de regio's. Ook wil de bond dat de NS de winkels en horeca op de stations blijft beheren. Daarnaast zouden op alle dubbeldekkers twee conducteurs moeten meerijden.

Ultimatum

FNV Spoor eiste dat de NS voor woensdag zou ingaan op deze eisen. De spoorwegen gingen niet op dit ultimatum in, maar nodigden de bond wel uit om in gesprek te gaan. Het spoorbedrijf betreurt dat de bond nu overgaat tot acties.

De vakbond waarschuwt voor nog meer acties. "We starten nu met estafette-stakingen. De acties op de stations Den Haag Centraal en Zwolle zijn daarvan het begin. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de directie doof blijft voor het signaal van de werknemers", zegt Janssen.

STER reclame