Acteur Bill Cosby arriveert bij de rechtbank Reuters

De twaalfkoppige jury die een beslissing moet nemen over de misbruikzaak rond de Amerikaanse komiek Bill Cosby zit in een impasse. De rechter heeft de jury opgedragen desondanks verder te gaan met de beraadslaging. Uiteindelijk moeten de gesprekken een unaniem gesteunde beslissing opleveren. Als er geen unanieme uitspraak komt, wordt de zaak nietig verklaard.

De juryleden hebben de afgelopen vier dagen ruim dertig uur met elkaar gesproken over de zaak, waarin Cosby drie keer is aangeklaagd voor het misbruiken van een vrouw. De jury zou een vermoeide indruk hebben gemaakt en verslagen gehoor hebben gegeven aan het verzoek van de rechter.

Cosby (79), die in de jaren tachtig naam maakte als dokter Cliff Huxtable in The Cosby Show, staat in de zaak tegenover de 44-jarige Andrea Constand. Zij beschuldigt hem ervan dat hij haar verdovende pillen heeft gegeven en haar heeft misbruikt nadat zij buiten bewustzijn was geraakt.

Tientallen vrouwen

Volgens Cosby's advocaat was er geen sprake van misbruik en waren de twee geliefden. Hij noemt de verklaring van Constand inconsistent en denkt dat de jury daardoor aan het twijfelen is gebracht. Zo zou Constand na het misbruik nog regelmatig telefonisch contact met hem hebben gehad.

De rechter is zeer positief over de manier waarop de jury omgaat met de zaak. Cosby kan tien jaar cel krijgen voor iedere aanklacht. Mocht hij schuldig worden bevonden aan alle aanklachten, dan zou de 79-jarige de rest van zijn leven vast komen te zitten. De straf kan wel iets lager worden als de drie aanklachten bij de uitspraak worden samengevoegd.

De emoties rond de rechtszaak liepen de afgelopen dagen hoog op. Andere vrouwen die Cosby van misbruik beschuldigen, gingen in discussie met fans van de komiek, die met spandoeken bij de ingang van het gerechtsgebouw stonden. Van de tientallen vrouwen die Cosby hebben beschuldigd van misbruik, was alleen de zaak van Constand nog niet verjaard.

STER reclame