ANP

De camera's rond het stationsplein bij Amsterdam Centraal brengen slechts de helft van het plein in beeld. Dat zei loco-burgemeester Kajsa Ollongren vanmiddag in de gemeenteraad.

De vijftien camera's op het plein staan standaard gericht op vaste punten op het plein. Ze hangen er al langere tijd, niet vanwege mogelijke terreurdreiging maar in het kader van de openbare orde, bijvoorbeeld om op drukke tijden zakkenrollers te spotten.

Onder meer de taxistandplaats en de ingang van het station worden gefilmd. Bij incidenten kunnen toezichthouders van de gemeente de camera's vanuit de meldkamer draaien, waarna zo nodig de politie kan worden ingeschakeld.

Loco-burgemeester: camera stonden vast

Doordat met de camera's slechts de helft van het plein wordt gefilmd, zijn er geen beelden beschikbaar van de aanrijding afgelopen zaterdagavond. De politie gaat het cameratoezicht opnieuw tegen het licht houden. Anderhalf jaar geleden is een camera verplaatst.

Op vragen van de VVD of opzet volledig is uitgesloten, zei Ollongren dat zolang het onderzoek loopt, niets kan worden uitgesloten. De zaak wordt behandeld als een verkeersincident en vooralsnog blijkt nergens uit dat er sprake was van opzet, zei de loco-burgemeester.

STER reclame