Pechtold bang voor gebrek aan evenwicht

D66-leider Pechtold bij de Stadhouderskamer op het Binnenhof ANP

In een kabinet van D66 met VVD en CDA heeft D66-leider Pechtold een voorkeur voor de PvdA als vierde partij boven de ChristenUnie. Na zijn gesprek met informateur Tjeenk Willink zei hij dat bij een combinatie van VVD, CDA, D66 en een vierde partij de PvdA en de ChristenUnie "in zicht" zijn. Maar hij benadrukte nog eens dat een coalitie met de ChristenUnie wel een erg krappe meerderheid heeft.

Volgens hem is er geen sprake van blokkades tussen VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie, maar hij heeft de informateur wel op de verschillen gewezen. "Het moet stabiel zijn; dat kan in het getal, als het niet in het getal zit, zal het in de inhoud moeten."

Hij ziet nog steeds een basis voor samenwerking van zijn partij met VVD en CDA, maar de voorwaarden wil hij nader bespreken. Hij wil dat er balans zit in zo'n coalitie en is bang voor een gebrek aan evenwicht op thema's als klimaat, asiel en inkomensverdeling. Hij benadrukte nog eens het belang van een "verbinding tussen progressief en conservatief".

Pechtold vindt het teleurstellend dat er nog zo weinig opties over zijn. Tjeenk Willink heeft vanmiddag nog gezamenlijk gesproken met VVD, CDA en D66. Na afloop van het gesprek herhaalde de D66-leider het belang van evenwicht in het kabinet. Hij hoopt ook op een breder gedragen regeerakkoord. "Je moet in de Kamer niet zo tegenover elkaar staan."

Pechtold is bang voor gebrek aan evenwicht