Xtc-pillen
NOS Nieuws

Trimbos: onschuldig imago xtc niet terecht

De overheid moet meer gaan waarschuwen voor de risico's van xtc. Dat adviseert het Trimbos-instituut aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Het instituut deed in opdracht van Van Rijn onderzoek naar de gevolgen van xtc-gebruik en concludeert dat "het onschuldige imago van de partydrug niet terecht is".

"Waar we ons zorgen over maken is dat onvoldoende gebruikers weten dat de drug veel gevaarlijker zijn dan het imago doet vermoeden", zegt Trimbos-onderzoeker Esther Croes. "Dus daar moet goed op worden gehamerd. Gebruikers moeten weten wat voor risico ze nemen." Croes noemt het een misvatting dat voorzorgsmaatregelen als het testen van de drugs de risico's kunnen wegnemen.

Volgens het Trimbos hebben mensen nu nog een te rooskleurig beeld van xtc, omdat er weinig wordt gesproken over momenten waarop het gebruik verkeerd uitpakte. De onderzoekers merkten dat slachtoffers zich vaak schamen en daardoor verzwijgen dat xtc de oorzaak was van hun klachten.

Acute medische hulp

Het Trimbos onderzocht het aantal xtc-vergiftigingen en doden als gevolg van de drug tussen 2006 en 2015. Deze cijfers zijn afkomstig van acht peilstations in Nederland. "Daarmee is niet het hele land gedekt, maar als we alleen op basis van die cijfers kijken, dan zien we dat een op de 250 xtc-gebruikers acuut medische hulp heeft gezocht na xtc-gebruik. Dat is wel heel erg veel", zegt Croes.

De verschijnselen waarmee de gebruikers zich bij de medische posten melden variëren. Xtc-vergiftiging kan leiden tot angst en paniek, oververhitting, acute hartklachten of overlijden.

"We hebben geen overkoepelend cijfer van het aantal doden," zegt Croes, die met het Trimbos-instituut ook heeft gekeken naar de cijfers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). "Dat zijn alleen de gevallen waarbij ook een strafrechtelijk onderzoek heeft plaatsgevonden." Op basis van die cijfers komt Croes uit op vijf tot tien xtc-doden per jaar.

Populair

Xtc is de populairste drug in Nederland, na cannabis. Uit cijfers uit 2015 blijkt dat een miljoen Nederlanders het middel wel eens hebben geslikt. Volgens recente cijfers van een Europees onderzoekscentrum wordt onder Nederlandse jongeren veel meer xtc gebruikt dan in andere Europese landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl