ANP

Informateur Tjeenk Willink vindt dat PVV en SP zijn afgevallen om een coalitie te vormen. Hij richt zich nu op een meerderheidskabinet van in elk geval VVD, CDA en D66. Die combinatie zou kunnen worden aangevuld met de ChristenUnie of de PvdA.

In een toelichting op de stand van zaken in de formatie onderstreepte de informateur het onderscheid tussen bezwaren en blokkades. Hij is die blokkades nog eens nagegaan.

De VVD en het CDA blijven bij hun blokkade van een coalitie met de PVV en ze hebben dat gisteren ook inhoudelijk gemotiveerd. Tjeenk Willink heeft vanochtend ook nog eens van SP-leider Roemer gehoord waarom hij niets ziet in een kabinet met de VVD. Hij trekt daaruit de conclusie dat een coalitie van VVD, CDA en PVV of van een kabinet van SP en VVD er op inhoudelijke gronden niet komt.

Niet tellen tot 76

De informateur wil nu nagaan wat wel mogelijk is en kijken of bezwaren overkomelijk zijn. "Beweging is altijd goed, voor de gezondheid, ook voor de gezondheid van partijen", zei hij. Tjeenk Willink benadrukte dat formeren "niet tellen tot 76" is en hij blijft streven naar een meerderheidskabinet.

Een meerderheidskabinet, dat de volle termijn uitzit, moet getalsmatig stabiel zijn en programmatisch evenwichtig, zei Tjeenk Willink. Om die redenen ligt volgens hem ook een coalitie van SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en een zesde partij niet voor de hand.

De informateur praatte na zijn toelichting met D66-voorman Pechtold.

Tjeenk Willink: meerderheidskabinet kan nog steeds

STER reclame