Onno Hoes
NOS NieuwsAangepast

OM moet PowNed toch vervolgen voor Onno Hoes-tapes

Het Openbaar Ministerie moet omroep PowNed vervolgen voor het uitzenden van heimelijke opnames van Onno Hoes en een 20-jarige student.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat geoordeeld nadat Hoes een procedure was gestart om het OM tot vervolging te dwingen. Ook de student in kwestie, Robbie Hasselt, moet worden vervolgd.

PowNed zond in december 2014 fragmenten uit van twee afspraakjes die de toenmalige burgemeester van Maastricht Hoes (VVD) met Hasselt had. Hoes maakte op de beelden seksuele toespelingen. Hasselt had van de omroep een verborgen camera en microfoon gekregen.

Na de uitzending van PowNed kondigde Hoes onder druk van de gemeenteraad zijn vertrek aan als burgemeester.

Vogelvrij

Het OM besloot twee jaar geleden dat PowNed en Hasselt niets strafbaars hadden gedaan en seponeerde Hoes' aangifte. De oud-burgemeester was het hier niet mee eens. Hij vond dat het OM het signaal afgaf dat mensen in een publieke functie kennelijk vogelvrij zijn.

Het hof beveelt nu de vervolging omdat het denkt dat een rechter zou kunnen komen tot een veroordeling. Ook moet de rechter duidelijk maken wat belangrijker is: de vrijheid van meningsuiting van PowNed of de privacy van Hoes.

Vorig jaar werd PowNed al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Hoes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl