Forensische rechercheurs bij de vrachtwagen in Oostenrijk
NOS NieuwsAangepast

Mensensmokkelaars afgeluisterd: 'Ik denk dat ze te weinig lucht krijgen'

De dood van 71 migranten die in augustus 2015 in een vrachtwagen in Oostenrijk gevonden werden, had mogelijk voorkomen kunnen worden. Uit onderzoek van drie Duitse media blijkt dat de Hongaarse politie de mensensmokkelaars die het transport organiseerden in beeld had en dat ze werden afgeluisterd, ook de chauffeur van de beruchte vrachtwagen.

Volgens de NDR, de WDR en de Süddeutsche Zeitung rijdt die chauffeur, Ivaylo S., al twee uur over Hongaarse autobanen in de richting van Duitsland als hij voor de zoveelste keer paniekerig belt met zijn baas Metodi G.: "Als ze zo doorgaan met kloppen, dan zal de politie aan de grens ze horen. Wat moet ik doen?"

Metodi G. antwoordt: "Ik denk dat ze te weinig lucht krijgen, ik weet het wel zeker. Je moet doorrijden, dat is het belangrijkste!" Op dat moment luistert de Hongaarse politie alle telefoongesprekken van G. al twee weken lang af, schrijven de drie Duitse media.

Ook een baby

De Oostenrijkse politie vindt de verlaten vrachtwagen langs de Oostenrijkse snelweg A4, zonder chauffeur, maar met 71 gestikte migranten in de vrachtruimte. In eerste instantie wordt het aantal slachtoffers lager geschat. Het is moeilijk vast te stellen om hoeveel mensen het gaat, omdat de lichamen al aan het ontbinden zijn.

Later blijkt dat het 15 Syriërs, 21 Afghanen, 29 Irakezen en 5 Iraniërs zijn; één persoon is nog steeds niet geïdentificeerd en de jongste is een baby.

Volgens de drie Duitse media zijn er honderden pagina's met uitgewerkte gesprekken over de levensgevaarlijke transporten van de smokkelbende. Bij bijna ieder transport rapporteren de vaak Bulgaarse chauffeurs over huilende en kloppende vluchtelingen in doodsangst.

Pas later vertaald

De smokkelpraktijken en de leiders van de bende, een Bulgaar en een Afghaan, zijn bij de Hongaarse autoriteiten al sinds begin juli bekend, maar ze worden niet gearresteerd, melden de journalisten van de NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Op 13 augustus wordt er afluisterapparatuur geplaatst, twee weken voor het noodlottige transport.

Volgens de Hongaarse autoriteiten was de dood van de migranten niet te voorkomen geweest, omdat het tijd kostte om de opgenomen gesprekken af te luisteren, uit te werken en te vertalen. Er zat niet steeds iemand mee te luisteren, vaak waren de transporten 's nachts en 's ochtends vroeg, zegt een Hongaarse justitie-woordvoerder tegen de Duitse media.

Op 21 juni begint in Hongarije het proces tegen de smokkelbende. Het Hongaarse OM heeft elf mensen aangeklaagd voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Vier van hen worden ook vervolgd voor moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl