Crowdfunding voor mini-computers op duizend basisscholen

Een deelnemer aan CoDerDojo, een evenement waarbij kinderen leren programmeren ANP

De Britse omroep BBC kreeg het vorig jaar voor elkaar om in het Verenigd Koninkrijk kinderen op de basisschool te voorzien van micro:bits. Dat zijn mini-computers waarmee ze spelenderwijs kunnen leren wat programmeren inhoudt.

De stichting FutureNL wil in Nederland hetzelfde bereiken. Daarvoor is een actie gestart die ten doel heeft duizend scholen van dit soort computers ter voorzien.

750.000 euro

Daar is uiteraard geld voor nodig. Vandaag start daarom een crowdfund-actie om met name bedrijven ertoe te bewegen geld te geven. Het streefbedrag is 750.000 euro. Het idee is dat een bedrijf een school adopteert en dus minimaal 750 euro geeft.

Daarvan kunnen dan 30 mini-computers worden betaald en krijgt de school bijbehorend lesmateriaal. Hiermee hoopt de organisatie 90.000 kinderen van de micro:bit gebruik te laten maken.

Microsoft

Het initiatief wordt onder meer gesteund door de ABN Amro Foundation, Microsoft, TomTom en Salesforce. Die hebben nu ruim 130.000 euro bijeengebracht.

Microsoft zegt dat het erg belangrijk is dat programmeren in het lesprogramma wordt opgenomen, zodat kinderen er spelenderwijs kennis mee maken.