ANP
NOS NieuwsAangepast

'Niets mis met zo weinig mogelijk belasting betalen'

De directeur van het grootste trustkantoor van Nederland vindt er niets verkeerds aan dat vermogende personen en bedrijven constructies verzinnen om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

"Dat is belastingbesparing", zegt Dick Niezing, directeur van Intertrust Netherlands. Hij verdedigt zijn sector op dag 6 van de verhoren van de Tweede Kamer-commissie die onderzoek doet naar belastingontwijking en belastingontduiking.

Botsing van culturen

Intertrust heeft vestigingen over heel de wereld, bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden, Curaçao en Guernsey.

Op de vraag van de commissie waarom Intertrust in deze belastingparadijzen zit, zei Niezing: "Definieert u belastingparadijs. Cayman is geen belastingparadijs. Cayman is een jurisdictie voor Amerikaanse investeringsfondsen. Er wordt belasting geheven en er is transparantie. De Virgin Islands zijn ook geen belastingparadijs. Daar geldt hetzelfde voor."

Het is een voorbeeld van wat tijdens de verhoren steeds lijkt op een 'botsing van culturen' tussen de trustsector en de Tweede Kamerleden.

Maatschappelijk probleem

Niezing zit in het bestuur van Holland Quaestor, de vereniging van trustkantoren. Hij bepaalt met de andere bestuursleden het kwaliteitskeurmerk en de gedragscode voor 'goede' trustkantoren.

Commissievoorzitter en PvdA-Kamerlid Nijboer wil weten hoe het kan dat trustkantoren dan toch zo'n slechte naam hebben. Nijboer: "Wat vindt u nu het maatschappelijk probleem van trustkantoren?"

Niezing: "Dat gaat over het acceptabel zijn van belastingbesparing en belastingontwijking. Waar legt de sector haar eigen grens. Dat is nu een open norm waar invulling aan moet worden gegeven."

Netjes belasting betalen

"Maar moet je dan niet beginnen met zelf het beestje bij de naam te noemen", vraagt Nijboer hem. "Dat belastingbesparing eigenlijk belastingontwijking is. Dat een cv-bv-constructie bedoeld is om geen belasting te betalen. Dat mensen in een samenleving verwachten dat iedereen, net als zij, netjes belasting betaalt."

De trustsector moet inderdaad zelf meer gaan doen, beaamt Niezing. En hij vindt dat het toezicht van De Nederlandsche Bank ook beter zou kunnen. "De beweging kan ietwat versneld worden."

ANP
Van Dam (CDA), Leijten (SP), Bruins (ChristenUnie), voorzitter Nijboer (PvdA), Van der Lee (GroenLinks) en Paternotte (D66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl