Koerdische strijder in een gebombardeerde buitenwijk van Raqqa

VN: onthutsend veel burgerdoden Raqqa door coalitie

Onderzoekers van de Verenigde Naties zien een "onthutsende stijging" van het aantal burgerdoden door de luchtoperaties van de internationale coalitie bij de strijd om het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. De coalitie, geleid door de VS, voert luchtaanvallen uit ter ondersteuning van het offensief van de Koerdische milities tegen Islamitische Staat.

De Koerden hebben met sympathiserende milities Raqqa van drie zijden omsingeld. De stad wordt hevig bestookt door gevechtsvliegtuigen van de coalitie. Naar verluidt gebruikt IS burgers als menselijk schild bij deze bombardementen.

Het offensief op Raqqa in kaart gebracht

Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten in Syrië zijn in de afgelopen week 88 burgers in Raqqa omgekomen als gevolg van bombardementen door de coalitie.

Evacuaties

De VN-commissie die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden heeft ook kritiek op de recente gedwongen evacuatie van opstandelingen en burgers uit belegerde Syrische steden en gebieden. Over die evacuaties waren afspraken gemaakt tussen de Syrische overheid en gewapende groepen.

De evacués werden met bussen overgebracht van oorlogsgebieden zoals Oost-Aleppo, naar de provincie Idlib en de stad Jarablus die nog in handen zijn van de tegenstanders van president Assad. Volgens de VN kunnen die transporten in sommige gevallen gelden als oorlogsmisdaden omdat de burgers geen keuze hadden en gedwongen werden hun woning te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl