Waarom we allemaal in de stad willen wonen
Aangepast

Kopen of huren: wat is nou verstandig?

Ben je twintiger of dertiger met een modaal inkomen en wil je in de grote stad wonen? Tenzij je een grote zak spaargeld hebt, is de kans dat je daarin slaagt klein.

Kopen lukt niet, omdat de prijzen in steden stijgen. En huren is ook lastig: voor een sociale huurwoning verdien je te veel of moet je lang ingeschreven staan, terwijl je voor een woning in de vrije sector weer te weinig verdient.

Dus: wat moet je nou doen? Al je geld bij elkaar schrapen en toch maar flink overbieden voor dat relatief kleine huis? Of toch maar per maand flink veel geld neerleggen voor een huurhuis en afwachten hoe de woningmarkt zich verder ontwikkelt?

We vroegen twee experts welke vragen je jezelf moet stellen voor je een beslissing neemt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe lang wil je er wonen?

Over één ding zijn de twee experts het eens: de woonlasten zijn bij kopen uiteindelijk altijd lager. Maar alléén als je van plan bent om langere tijd in die woning te blijven.

"Je moet pas kopen als je het idee hebt dat je in dat huis minstens vijf, maar het liefst tien jaar of langer, wil blijven wonen", zegt Peter Boelhouwer. "Want anders zijn de kosten die je maakt voor kopen relatief hoog." Je bent in eerste instantie namelijk veel geld kwijt, bijvoorbeeld aan de makelaar, het afsluiten van je hypotheek en de overdrachtskosten.

Als je snel achter elkaar verhuist, ben je steeds opnieuw hier weer veel geld aan kwijt. "Beter is dus iets te kopen waar je langere tijd kan blijven zitten", vindt Boelhouwer. "Dus denk na over de toekomst: als je ooit kinderen wil, is het misschien niet handig om nu een piepklein huis te kopen."

Wat is het voordeligst qua woonlasten?

"Dankzij de lage hypotheekrente van dit moment zijn je woonlasten bij kopen op dit moment niet zo hoog", zegt Boelhouwer. Je bent dus relatief weinig kwijt aan rente en kan snel beginnen met het aflossen. Je bouwt dan dus meteen vermogen op. Als je huurt, gaat je geld naar de verhuurder en zie jij het nooit meer terug.

Andere nadeel van huren is dat de maandlasten door de jaren heen flink kunnen oplopen. De verhuurder kan namelijk elk jaar weer de huur met een paar procent verhogen. Dit in tegenstelling tot een hypotheekbedrag, dat door de jaren heen stabiel blijft.

Denk wel goed na over je maandlasten als je koopt, adviseert Boelhouwer: "Bedenk of je het huis ook nog kan betalen als je inkomen tegenvalt of als je minder wil werken als er kinderen komen?"

Waarom zou je dan nog gaan huren?

Bijvoorbeeld als je snel wil verhuizen als je een nieuwe baan krijgt? "Het belangrijkste voordeel van huren is flexibiliteit", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. "Je kunt een huurcontract op ieder moment weer opzeggen en dat betekent dat je weinig financieel risico loopt. Nadeel is natuurlijk dat je daarvoor per maand vaak wel hogere lasten betaalt, dus dat je per maand minder gunstig uitkomt."

Hoeveel risico wil je nemen?

Een huis kopen heeft een nadeel, namelijk dat je meer risico loopt dan als huurder. Als er iets kapot gaat, moet je dat vaak zelf betalen. Er is geen verhuurder die dat voor je regelt.

En denk aan de huizencrisis, toen allerlei mensen na de verkoop van hun huis met een restschuld bleven zitten. Doordat de huizenprijzen toen hard daalden, was de hypotheekschuld van mensen hoger dan wat ze voor hun huis konden krijgen.

"Je moet goed bedenken: wat doe ik als het tegenzit? Dus bijvoorbeeld als je door een dalend inkomend plotseling weer zou moeten verkopen, terwijl de prijzen in de tussentijd gedaald zijn", zegt Blom.

Hoe graag wil je op een specifieke plek wonen?

Sommige droomhuizen zijn nou eenmaal niet te huur. "Er zijn plekken waar er gewoon helemaal geen huuraanbod is", zegt Blom. "Dus dan is de vraag helemaal niet of je wil kopen of huren. Je moet gewoon kopen, omdat er alleen maar koopaanbod is."

Deel artikel: