NOS NieuwsAangepast

Weinig bijval voor 'tuigdorp' voor veelplegers

Regeringspartijen VVD en CDA voelen weinig voor het voorstel van de PVV om overlastplegers tijdelijk te laten wonen in een wooncontainer buiten de bebouwde kom.

De PVV wil dat er in elke provincie een speciaal " tuigdorp" komt voor veelplegers, ver buiten de stad. "Asociale veelplegers" zouden daar in containers moeten wonen.

PVV-leider Wilders wil dat mensen die in twee jaar minstens drie keer in de fout gaan in afwachting van hun zaak naar een zogenoemd tuigdorp gaan.

Schorriemorrie

Na hun straf moeten ze er terugkeren en er nog zeker een jaar blijven. Bij minderjarigen moet de familie mee. "Zet alle schorriemorrie bij elkaar", zegt Wilders.

De VVD ziet geen heil in het plan. Volgens het VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert wordt het probleem niet opgelost, maar verplaatst.

Volgens het CDA zijn er ook bestaande regels om hardnekkig daders aan te pakken, zoals het gebiedsverbod en gedwongen verhuizing. Het CDA-Kamerlid Cörüz ziet wel wat in campussen om jongeren aan te pakken, maar niets in aparte asodorpen.

Skaeve Huse

Wilders zegt het idee over te nemen van Denemarken, waar aan de randen van steden 'skaeve huse' zijn neergezet. In Denemarken gaat het om een andere doelgroep dan Wilders voor ogen heeft. In Denemarken gaat het vooral om psychiatrische patiënten en verslaafden.

"In deze skaeve huse wonen vaak oudere alleenstaande mannen, tussen de dertig en zestig jaar, die te veel overlast bezorgen", zegt Jeroen Singelenberg van de SEV, de Stuurgroep Experimenten Volksgezondheid. Het SEV is betrokken geweest bij de ontwikkeling van wooncontainers voor aso's in Nederland.

Gestopt

In 2005 startte een experiment in de vijf steden Kampen, Maastricht, Amsterdam, Arnhem en Tilburg. Inmiddels is het project in Amsterdam en Maastricht gestopt, voornamelijk omdat de gemeenten geen geschikte permanente locaties konden vinden.

"Het is lastig om goede terreinen voor deze containers te vinden. Ze moeten toch 100 meter van andere huizen afstaan", zegt Singelenberg. Gemeenten en projectontwikkelaars vrezen ook waardeverlies van de grond. "Er moet dan wel een stevige bestuurder zitten om de weerstand weg te halen en te zeggen dat er dergelijke woningen moeten komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl