NOS WielrennenAangepast

Oud-wielerbaas Hein Verbruggen (75) na lang ziekbed overleden

Hein Verbruggen is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie.

Als voorzitter van internationale wielerunie UCI en lid van het Internationaal Olympisch Comité behoorde hij decennialang tot de invloedrijkste Nederlandse sportbestuurders in de wereld.

Hein Verbruggen in 2008 bij de Olympische Spelen van Peking.

De Brabander Verbruggen zette zijn eerste schreden in het wielrennen in 1970, toen hij een sponsordeal sloot voor de Flandria-ploeg van onder anderen Joop Zoetemelk en Roger De Vlaeminck.

Via de Nederlandse wielerbond KNWU en de Fédération Internationale de Cyclisme Professionelle (FICP), de sectie profwielrennen van de internationale wielerunie UCI, werd Verbruggen in 1991 voorzitter van de UCI. Die functie bekleedde hij tot 2005, een periode waarin epo en bloedtransfusies het profwielrennen beheersten.

Verbruggen professionaliseerde de wielersport en zorgde ervoor dat profrenners mee mochten doen aan de Olympische Spelen, maar slaagde er niet in om de dopingproblematiek in het peloton op te lossen.

Hij werd er veelvuldig van beschuldigd dopingzondaars de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Met name zijn goede relatie met Lance Armstrong zorgde voor controverse. Critici beweerden dat Verbruggen op de hoogte was van Armstrongs dopinggebruik en hem zelfs geholpen zou hebben dat dopinggebruik te verhullen.

Hein Verbruggen, visionair bevlekt door dopingtijdperk

Zelf ontkende Verbruggen de beschuldigingen altijd stellig, maar een interview van Armstrong met de Daily Mail in 2013 bracht hem opnieuw in verlegenheid. Armstrong beweerde in de Engelse krant dat Verbruggen wel degelijk op de hoogte was en in 1999, toen Armstrong zijn eerste Tour won, geholpen zou hebben een attest op te stellen waarmee het gebruik van een verboden cortisonenzalf door de Amerikaan kon worden verhuld.

Na zijn afscheid als voorzitter van de UCI speelde Verbruggen als IOC-lid een grote rol bij de organisatie van de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl