Sessions: samenspannen met Russen is verfoeilijke leugen

Aangepast op
AFP

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zegt dat hij nooit contact heeft gehad met Russen over de Amerikaanse presidentscampagne. De bewering dat hij wist van zulke praktijken binnen Trumps campagneteam of dat hij er zelf aan deelnam vindt hij een "verfoeilijke leugen".

Sessions verklaarde dat voor de Senaatscommissie die vorige week de ontslagen FBI-directeur James Comey hoorde over zijn ontslag. Volgens Amerika-redacteur Jet Mok leverde dit verhoor, in tegenstelling tot dat van Comey, weinig nieuwe inzichten op.

"Elke keer als het bijna spannend werd, zei Sessions dat hij er helaas niets over mocht zeggen", legt Mok uit in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. De minister mag zich beroepen op zwijgrecht. Ook zei Sessions dat hij over bepaalde zaken alleen iets wilde zeggen met toestemming van de president.

Democratische senatoren waren daar kritisch over. "De president heeft niet gezegd dat je er niets over mag zeggen, maar dan bleef Sessions erbij dat hij er niet verder op inging", zegt Mok. "Het liep af en toe behoorlijk hoog op."

Vaag

De commissie voelde de minister aan de tand over een mogelijk contact met de Russische ambassadeur in maart vorig jaar. De ontmoeting zou hebben plaatsgevonden in een hotel in Washington waar Trump, tijdens zijn campagne een speech gaf over zijn buitenlandbeleid. "Sessions bleef maar zeggen: het kan zijn dat ik toen een gesprek met de ambassadeur heb gehad. Maar hij kon het zich niet meer herinneren", zegt Mok. "Het bleef allemaal vaag."

Een woordvoerder van Trump laat weten dat de president tevreden is met Sessions verklaring.

Sessions zei afgelopen weekend dat hij graag in een openbare zitting op de getuigenis van Comey wilde reageren. De minister vertelde de commissie dat hij het ontslag van Comey had aanbevolen op advies van de onderminister van Justitie.

Waarom dit contact zo beladen is

De ontslagen FBI-baas verklaarde ook dat hij er niet aan twijfelt dat de Russen zich hebben bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sessions heeft altijd gezegd dat hij nooit contact heeft gehad met Russen over de campagne.

Sessions maakte in maart bekend dat hij zich niet zal bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentscampagne. De minister verklaarde voor de commissie dat hij tot dat moment ook geen informatie heeft gekregen over de inhoud van het onderzoek.

Zijn terugtrekking was volgens hem een gevolg van een formele regel van het ministerie van Justitie, die het hem verbiedt zich met dat onderzoek bezig te houden omdat hij onderdeel was van de presidentscampagne.