ANP

"Een terugtraprem... Dat is lang geleden", zegt koning Willem-Alexander terwijl hij naar de fiets kijkt die voor hem staat. De koning heeft vandaag het grootste fietscongres ter wereld geopend, dat deze week plaatsvindt in Arnhem en Nijmegen.

Op het fietscongres buigen beleidsmakers, wetenschappers, architecten en andere geïnteresseerden van over de hele wereld zich tijdens Velo-City over de fiets.

"Als buitenlanders hier komen, denken ze: dit is het fietsparadijs", zegt hoogleraar Ruth Oldenziel van de TU Eindhoven. Ze heeft vandaag gesproken op het congres.

Koning opent fietscongres en stapt daarna zelf op de fiets

Nederland mag dan wel het fietsland van de wereld zijn, we vinden dat zelf heel normaal. Volgens Oldenziel begrijpen we alleen niet dat we goud in handen hebben. "Het buitenland begrijpt dat wel, daarom komen mensen van over de hele wereld hiernaartoe om van ons te leren."

In Nederland gaat de koning fietsen en dat zegt heel veel.

Ruth Oldenziel

Een groot verschil tussen de Nederlandse fietscultuur en die in het buitenland is dat fietsen bij ons een hoog aanzien heeft. "Dat is vrij uniek vergeleken met de rest van de wereld, daar wordt het namelijk vooral gezien als vervoersmiddel voor armelui."

"Maar in Nederland gaat de koning fietsen en dat zegt heel veel. Het is dan ook erg passend dat hij Velo-City opent. Zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hebben ook allemaal gefietst, dat bepaalt het beeld van hoe wij in Nederland fietsen waarderen."

Velo-City duurt nog tot en met vrijdag, er wordt verwacht dat ruim 1500 bezoekers uit 80 verschillende landen erop afkomen.

STER reclame