NOS SportAangepast

Zonderland zal baanbrekend kunstje niet in wedstrijden doen

Epke Zonderland baarde gisteren opzien met een trainingsvideo waarin hij als eerste turner ter wereld vijf vluchtelementen achter elkaar deed op de rekstok. In een wedstrijd zal hij dat echter niet doen. "Nee. Sowieso niet op korte termijn."

Zonderland zal baanbrekend kunstje niet doen in wedstrijden

Zonderland experimenteert al een tijdje met vluchtelementen, omdat er tegenwoordig vijf in plaats van vier in een sessie mogen worden opgenomen. "Dat was wel een trigger om extra op vluchtelementen te trainen. Dus er zit wel een gedachte achter", laat de Fries weten.

Primeur

Vijf jaar geleden was Zonderland de eerste die in een wedstrijd drie vluchtelementen achter elkaar deed. Die unieke combinatie leverde hem in Londen olympisch goud op. Nu volgen de Cassina, de Kovacs, de Kovacs layout, de Kolman en de Gaylord 2 elkaar op.

"Ik heb eerst een wat serieuzere combinatie geprobeerd, de twee om drie. Voor de leuk wilde ik ze ook allemaal achter elkaar doen", legt hij uit. Gisteren was zijn zwager toevallig aan het filmen toen het lukte. "Hij wist niet dat ik het zou doen en toen haalde ik 'm in een keer."

Zonderland turnt vijf vluchtelementen achter elkaar

Vijf vluchtelementen achter elkaar, dat gaat Zonderland dus niet in wedstrijden doen. "Het kost zoveel moeite om ze allemaal perfect te timen. Dat risico ga ik niet nemen. Of ik dit bewaar voor de Spelen van Tokio? Nee, zeker niet."

De Fries ziet de variant van twee losse vluchtelementen en drie achter elkaar, waar hij in april een filmpje van maakte, wel als serieuze optie.

In april deed Zonderland de 'twee-om-drie-combinatie'

Zonderland doet dit weekend mee aan de NK en wil pieken bij de WK in oktober. Afgelopen periode werkte hij vooral aan zijn studie geneeskunde.

"Ik had niet verwacht nu al zo fit te zijn", zegt hij. "Maar dat is geen garantie dat het in wedstrijden ook zo goed gaat. Ik moet deze opbouw doorzetten en in september/oktober helemaal klaar zijn. Het is in ieder geval duidelijk dat ik zeker nog meedoe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl