NOS Nieuws Buitenland Politiek

Parlement zakt (letterlijk) weg in moeras

ANP

Tergend langzaam zakt het Europees Parlement in Brussel weg in het moeras. Met een snelheid van één centimeter per jaar verdwijnt de vergaderzaal naar beneden. De eerste scheuren op wc's en in zaaltjes zijn de afgelopen tijd vakkundig gerepareerd, maar de verzakkingen stoppen niet. En dus moet er worden ingegrepen. De opties die op tafel liggen zijn simpel: óf helemaal afbreken óf renoveren.

Het is een moeilijke keuze voor het parlement. Het gebouw is nog maar 24 jaar oud en compleet slopen en vervangen levert niet alleen imagoschade op, een nieuw gebouw kost ook een forse duit. Het zal dan worden betaald met Europees belastinggeld en daarom is het een ingewikkelde politieke discussie.

Boosdoener

De Maalbeek is de boosdoener. De rivier die aan het eind van de 19e eeuw grotendeels onder de grond verdween in Brussel, stroomt onder het parlement door. In de parkeergarage van het parlement is een vernuftig afwateringssysteem aangebracht, waar het water van de beek klettert, zelfs in de relatief droge tijden die we hebben gehad.

De parlementsleden hoeven nog niet meteen te vrezen dat ze natte voeten krijgen. De problemen doen zich vooral voor onder in het gebouw. Maar het is wel het belangrijkste deel van het parlement. Niet alleen de plenaire vergaderzaal bevindt zich hier, ook de ruimte waar de voorzitter internationale gasten ontvangt en het perscentrum bevinden zich hier.

Beste oplossing

Voorlopig gaat het parlement kijken wat de beste oplossingen zijn. Pikant detail is dat een Frans onderzoeksbureau adviseert om het parlement helemaal plat te gooien, terwijl een Duits bureau zegt dat renovatie goedkoper is: ongeveer 430 miljoen euro. Kwade tongen beweren dat het geen toeval is dat de Fransen voor slopen zijn. Het parlement moet dan immers in die andere plaats Straatsburg vergaderen.

Een aantal jaar geleden was het trouwens andersom. Toen kwam in Straatsburg een deel van het plafond naar beneden en moest het parlement uitwijken naar Brussel.

STER reclame